Skip to main content
Meditation

Ισορροπία και Γαλήνη. Αλήθεια… Πώς;

Από 19 Σεπτεμβρίου, 2022Χωρίς Σχόλια1 λ. ανάγνωσης
Ισορροπία και Γαλήνη

Στρες. Θυμός. Θλίψη. Αν παρατηρήσεις γύρω σου τους ανθρώπους (εγώ το κάνω συχνά), είμαι σίγουρη ότι, στο μεγαλύτερο ποσοστό, θα διακρίνεις κάποιο από αυτά ή ακόμα και τα τρία αυτά στοιχεία..

Αδιαμφισβήτητα, στην εποχή που ζούμε, γίνεται κάθε μέρα και πιο δύσκολο να διατηρούμε την γαλήνη μας. Όμως, υπάρχουν τρόποι και εργαλεία να μπορούμε να έχουμε ισορροπία και γαλήνη. Τα πάντα είναι θέμα επιλογής και σωστής διαχείρισης (η κολλητή μου σε αυτή την πρόταση σίγουρα θα γελάσει, ξέρει αυτή!). Τα πολυτιμότερα δώρα – εργαλεία λοιπόν, είναι δυο! Η βαθιά χαλάρωση και ο διαλογισμός!

Πάμε να δούμε αναλυτικά το καθένα από αυτά, καθώς και πως μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε.

Α. Βαθιά χαλάρωση

Η βαθιά χαλάρωση είναι απαραίτητη για την αληθινή ανάπαυση και αναζωογόνηση του οργανισμού, σε όλα τα επίπεδα (σωματικό – ενεργειακό – πνευματικό).

Η χαλάρωση είναι η ήρεμη ατάραχη κατάσταση του υλικού σώματος και του νου, όπου δεν υπάρχουν συγκρούσεις και εντάσεις.

Είναι μία φυσική κατάσταση του ανθρώπινου οργανισμού, εντούτοις μέσα στο αγχογόνο κοινωνικό περιβάλλον που κινούμαστε, η χαλάρωση πλέον απαιτεί δεξιότητα και εκπαίδευση, προκειμένου να αποκατασταθεί και να εδραιωθεί. Έτσι οφείλουμε να μάθουμε, ξανά από την αρχή, και να αναπτύξουμε την ικανότητα να χαλαρώνουμε όποτε είναι επιθυμητό και αναγκαίο.

Αν ο νους είναι ανήσυχος, τότε υποφέρει και το σώμα. Κάθε δράση προέρχεται από το νου.

Για να χαλαρώνεις το νου σου, να αναπνέεις σταθερά και ρυθμικά και να συγκεντρώνεσαι στην αναπνοή σου. Η πνευματική χαλάρωση σημαίνει να αποσπάσαι από τον εαυτό σου, να γίνεσαι ένας παρατηρητής του σώματος και του νου, έτσι ώστε να ταυτίζεσαι μόνο με το «εγώ» ή την καθαρή συνείδηση – την πηγή της αλήθειας και της γαλήνης που βρίσκεται μέσα σε όλους μας.

Όταν λοιπόν, νιώθεις να χάνεις τον έλεγχο, πάρε τον χρόνο σου και εστίασε στην αναπνοή σου. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο σημαντικό ρόλο θα παίξουν μερικές βαθιές, συνειδητές αναπνοές!

Τα πλεονεκτήματα και οφέλη της χαλάρωσης είναι πολύτιμα:

  • Η χαλάρωση κατεβάζει την πίεση του αίματος
  • Ανοίγει την πύλη της δημιουργικότητας
  • Απλώνει την διαύγεια στο νου
  • Διδάσκει την αταραξία και την κυριαρχία στο νευρικό σύστημα
  • Μπορεί να εφαρμοστεί ως στήριγμα σε συνθήκες πίεσης και οδύνης
  • Διευκολύνει την ενδοσκόπηση και την αυτογνωσία

Καθώς η χαλάρωση κυριαρχεί, λιγότερο οξυγόνο ξοδεύεται και λιγότερο διοξείδιο του άνθρακος αφαιρείται, η μυϊκή ένταση περιορίζεται και υπάρχει μία μείωση στην δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και μια αύξηση μέσα στην παρασυμπαθητική δραστηριότητα. Ακόμη και μία ολιγόλεπτη βαθιά χαλάρωση θα περιορίσει το άγχος και την κούραση περισσότερο αποτελεσματικά από ότι πολλές ώρες ύπνου.

Β. Διαλογισμός

Σύμφωνα με το βιβλίο του Σκοτ Πεκ «Ο δρόμος ο λιγότερο ταξιδεμένος», ο κάθε άνθρωπος βιώνει την ζωή του σύμφωνα με ένα «χάρτη» που συνειδητά ή ασυνείδητα έχει ζωγραφισμένο στην συνείδηση του. Ο χάρτης αυτός αφορά τις βαθύτερες (συχνά μη – συνειδητοποιημένες) προσωπικές θέσεις του για σημαντικά (και συχνά αναπάντητα) υπαρξιακά ερωτήματα όπως: Τι είναι ο κόσμος που ζούμε, αν υπάρχει μεταθανάτια συνειδητότητα, ποιος είναι ο σκοπός της ζωής, αν υπάρχει κάποια ανώτερη δύναμη που καθορίζει τα γεγονότα και απονέμει δικαιοσύνη, τι συμβαίνει όταν ονειρευόμαστε, κ.α. Ο διαλογισμός είναι ένα εσωτερικό οδοιπορικό για να διαβάσουμε τον προσωπικό μας χάρτη, αλλά και για να τον εξερευνήσουμε περαιτέρω και να τον αναπροσαρμόσουμε χαράζοντας νέα σύνορα.

Η άσκηση στον διαλογισμό έχει τρεις ξεκάθαρους σκοπούς:

  1.  Να επιβάλει ηρεμία στο σώμα, το νου και το πνεύμα
  2.  Να εστιάσει την προσοχή
  3.  Να οδηγήσει στην εκπλήρωση στόχων

Σαφέστατος είναι ο ορισμός που δίνει ο Ρόμπερτ Ελίας Νατζέμυ, στο βιβλίο του «Η τέχνη του διαλογισμού»:

Διαλογισμός είναι η δραστηριότητα ή η μη – δραστηριότητα που φέρνει το νου σε ισορροπία με τον εσώτερο εαυτό, έτσι ώστε να δημιουργείται εσωτερική γαλήνη ή σιωπή. Η πορεία του διαλογισμού κορυφώνεται με την υπέρβαση του «εγώ» και του νου, και τελειώνει σε μία κατάσταση καθαρής συνειδητότητας, μια συνειδητότητας χωρίς αντικείμενο αντίληψης. 

Ο διαλογισμός, σαν τον ύπνο, δεν μπορεί να διδαχθεί – έρχεται μόνος του και στην ώρα του. Το ουσιαστικότερο πράγμα είναι να κάνεις το διαλογισμό μια κανονική συνήθεια μέσα στη ζωή σου, χρησιμοποιώντας τον ίδιο τόπο και χρόνο καθημερινά.

Πώς;

Οι πιο ευνοϊκές ώρες της ημέρας για διαλογισμό είναι την αυγή και το σούρουπο που η ατμόσφαιρα είναι φορτισμένη με πνευματική ενέργεια. Αν παρόλα αυτά καμιά από αυτές τις ώρες δεν μπορείς, διάλεξε απλώς μία ώρα που θα ‘σαι μόνος-η και ανενόχλητος-η.

Άρχισε με είκοσι λεπτά και βαθμιαία μπορείς να φτάσεις τη μία ώρα. Κάθισε βλέποντας προς την Ανατολή ή τον Βορρά για να ωφεληθείς από την αιθερικές επιδράσεις του μαγνητικού πεδίου της γης. Μπορείς να τυλίξεις ένα σκέπασμα γύρω σου πριν αρχίσεις, για να σε κρατά ζεστό. Είναι πολύ σπουδαίο η θέση που κάθεσαι να είναι σταθερή και άνετη, γιατί η συγκέντρωση σου θα διαταραχθεί εάν κάθεσαι άβολα.

Πριν αρχίσεις επέβαλε στο νου σου να είναι σιωπηλός και να ξεχάσει όλες τις σκέψεις, περασμένες, τωρινές ή μελλοντικές. Τώρα κανόνισε την αναπνοή σου – αυτό θα φέρει σε έλεγχο την ροή της Prana (ενέργειας) που με την σειρά της θα σε βοηθήσει να ηρεμήσεις το νου. Μην επιχειρήσεις να πολεμήσεις την ανησυχία του νου σου, μια και αυτό θα γεννήσει περισσότερα κύματα σκέψης. Απλώς απέσπασε τον εαυτό σου από τη σκέψη σου και παρακολούθα το νου σου.

Στην αρχή θα σου είναι δύσκολο. Δεν έχεις εκπαιδευτεί να ησυχάζεις. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου και μην κρίνεις αν κάτι είναι λάθος ή σωστό. Απλά να παρατηρείς. Αποδέξου και αγκάλιασε τα συναισθήματα σου. Να είσαι προετοιμασμένος-η, ότι με τη διαδικασία του διαλογισμού θα βγει στην επιφάνεια ό,τι χρειάζεται θεραπεία. Αν λοιπόν, βγει θυμός, άρνηση, έντονη θλίψη – κλάμα, φόβος, μη σε αποτρέψει από την διαδικασία. Είναι μέρος της θεραπείας. Και σου υπόσχομαι πως οι αλλαγές μετά, θα είναι λυτρωτικές και υπέροχες! Πρώτα μέσα σου και μετά στη ζωή σου!

Γιατί όσο θα αλλάζεις Εσύ και ο τρόπος που αντιμετωπίζεις τις καταστάσεις της ζωής σου, θα αλλάζει και η πραγματικότητα σου! 


Από την Αλίκη Ζωγράφου, πιστοποιημένη yoga & pilates instructor. Βρείτε την καθημερινά στο Power House Project στη Γλυφάδα, (Κολοκοτρώνη 36).

Η αρχική δημοσίευση του άρθρου, έγινε στο προσωπικό της ιστολόγιο, morethanjustpilates.