Skip to main content
Pilates

Πιλάτες για τον καρκίνο του μαστού

Από 19 Σεπτεμβρίου, 2022Χωρίς Σχόλια1 λ. ανάγνωσης
Πιλάτες για τον καρκίνο του μαστού

ΛΙΓΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Είναι πλέον γεγονός, ότι ο καρκίνος του μαστού εντοπίζεται σε 4500 γυναίκες κάθε χρόνο στη χώρα μας. Στις Η.Π.Α υπάρχουν 2,4 εκ. γυναίκες, που έχουν περάσει από θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού. Τα στατιστικά λένε ότι:

Στις ηλικίες 0-39 χρ. εμφανίζεται σε 1 ανά 231 γυναίκες.

Στις ηλικίες 40-59 χρ. εμφανίζεται σε 1 ανά 25 γυναίκες.

Στις ηλικίες 60-79 χρ. εμφανίζεται σε 1 ανά 15 γυναίκες.

Επίσης, τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει η πιθανότητα 1 στις 7 για κάποια γυναίκα άνω των 50, να εμφανίσει κάποιας μορφής καρκίνο, που στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού, σε ένα ποσοστό πάνω από το 70%, δεν θα υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.

Μέθοδοι διάγνωσης

Ωστόσο, οι μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας έχουν εξελιχθεί τόσο, ώστε να είναι δυνατή η διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο, τότε που μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία και οι επιζώντες να συνεχίσουν κανονικά την υπόλοιπη ζωή τους.

Το πενταετές ποσοστό επιβίωσης σε περιπτώσεις διάγνωσης σε πρώιμο στάδιο, φθάνει ως και το 95%, στοιχείο που υποδηλώνει πως ο καρκίνος του μαστού μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς, για την πλειονότητα των γυναικών που φροντίζουν να τον εντοπίσουν έγκαιρα, μέσω συχνών προληπτικών ελέγχων και ψηλάφησης του στήθους.

Αν και μόλις το 20% των διογκώσεων που μπορεί να εντοπιστούν μέσω της ψηλάφησης, ενδέχεται να είναι καρκινογόνο, όλες πρέπει να εξετάζονται προσεκτικά από γιατρό, αμέσως μετά τον εντοπισμό τους.

Η εμφάνιση της νόσου σχετίζεται με τα επίπεδα οιστρογόνων στο αίμα.

Η θεραπεία έχει σαν κύριο στόχο στην αρχή την αφαίρεση της ορατής νόσου, δηλαδή, την εγχείρηση.

Το είδος της εγχείρησης το αποφασίζει ο θεράπων ιατρός, μαζί με την ασθενή. Μετά την εγχείρηση και με βάση τα τότε δεδομένα, συνήθως ακολουθεί ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία ή ορμονοθεραπεία. Έχει ως σκοπό να καταστρέψει κακοήθη κύτταρα, που ενδεχομένως έχουν μείνει στο σώμα μετά από την εγχείρηση και να αποτρέψει την επανεμφάνιση της νόσου.

Η επιστήμη επίσης, δίνει τη δυνατότητα να γίνει και επανορθωτική επέμβαση, με την πιο συνήθη μέχρι πρόσφατα, την αποκατάσταση του μαστού, με ορθό κοιλιακό μυ (tram flap).

Κατόπιν ο γιατρός θα συστήσει ένα πρόγραμμα περιοδικού κλινικο-εργαστηριακού ελέγχου, που στηρίζεται σε ορισμένες γενικά αποδεκτές προδιαγραφές και ταυτόχρονα εξατομικευμένα.

Σημαντική μείωση στις μεταστάσεις και τις υποτροπές του καρκίνου του μαστού, φαίνεται να επιτυγχάνει η χορήγηση του θεραπευτικού εμβολίου, που βασίζεται στην ογκοπρωτεΐνη HER2/new, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που έγινε στις Η.Π.Α.

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΙΛΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΩΝ ΕΠΙΖΩΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Η επιστήμη γνωρίζει, ότι πέρα από την προδιάθεση, την ηλικία, το θετικό οικογενειακό ιστορικό και τα θέματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, μεγάλο κίνδυνο για την εμφάνιση της νόσου αποτελούν η παχυσαρκία, το κάπνισμα, το αλκοόλ και η έλλειψη άσκησης.

Επίσης μετά από πρόσφατες έρευνες που έχουν γίνει για τον ρόλο της άσκησης, βρέθηκε ότι το περπάτημα 3-5 ώρες/εβδομάδα, μειώνει τη θνησιμότητα κατά 50%. Το περίεργο πάλι ήταν ότι φαίνεται να βοηθά ακόμα και η 1 ώρα περπάτημα, ενώ δεν βοηθά κάτι παραπάνω το περπάτημα πάνω από 5 ώρες/εβδομάδα!

Σε αντίθεση με τα καλά νέα σε ότι αφορά την επιβίωση από την νόσο, οι θεραπείες μετά την εγχείρηση καταβάλουν την ασθενή και 1 χρόνος θεραπείας μπορεί να φανεί σαν να πέρασαν 10 χρόνια. Η μεγάλη πιθανότητα αύξησης του σωματικού βάρους μαζί με την μυϊκή ατροφία και την οστεοπόρωση κάνουν την γυναίκα να δυσκολεύεται ακόμη και στις απλές καθημερινές δραστηριότητες. Επίσης εμφανίζεται αστάθεια και κακή ισορροπία.

Πιλάτες για τον καρκίνο του μαστού

Το πιλάτες είναι μια ήπιας μορφή άσκηση, που αποτελείται από μια σειρά ασκήσεων που αναπτύσσουν την δύναμη, την ευλυγισία και τον έλεγχο του σώματος. Οι ασκήσεις αυτές, μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν στα όρια και στις δυνατότητες του συμμετέχοντα.

Μια γυναίκα που αρχίζει μετά από καιρό άσκηση και πιθανόν μετά από δύσκολη θεραπεία, θα διαπιστώσει ότι με το πιλάτες, θα μπορεί ακόμη να δουλεύει μέσα από το “κέντρο” της (το λεγόμενο και powerhouse ) και να βελτιώνει τη δύναμη και την ευλυγισία κυρίως στις περιοχές των ωμοπλατών, της κοιλιάς, της πλάτης και τους μύες του πυελικού εδάφους, που είναι ιδιαίτερα σημαντικοί στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Οι περισσότερες ασκήσεις μάλιστα γίνονται στο έδαφος και έτσι αποφεύγεται ο κίνδυνος μιας πτώσης ή μιας αχρείαστης υπερπροσπάθειας. Αν το “κέντρο” είναι δυνατό, υπάρχει μια μεγαλύτερη άνεση στη χρήση των πιο απομακρυσμένων μυών.

Το πιλάτες “ξαναχτίζει” ότι η θεραπεία “γκρέμισε”. Η γυναίκα αισθάνεται και φαίνεται καλύτερα! Το συναισθηματικό όφελος για την γυναίκα, είναι εξίσου σημαντικό της σωματικής ανάκαμψης! Η συμμετρία ξαναγυρίζει και η μέθοδος γίνεται πραγματικά μια διέξοδος για την “επιστροφή στη ζωή” ακριβώς όπως είναι και ο τίτλος του περίφημου βιβλίου του ιδρυτή της μεθόδου, J.H.Pilates.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Σκοπός του μαθήματος είναι, να διαφωτίσουμε τις αρχές της μεθόδου πιλάτες και να βοηθήσουμε τις συμμετέχοντες στο πρόγραμμα να δραστηριοποιηθούν, δείχνοντας τους γιατί οι αρχές αυτές είναι αποτελεσματικές. Ταυτόχρονα, ενώ μαθαίνουν τις αρχές, τις καθοδηγούμε στο να διαχειρίζονται και να βελτιώνουν την φυσική τους κατάσταση.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
  • Να διορθώσει το εύρος κίνησης και την ευλυγισία στους ώμους, το στήθος, το θώρακα, την πλάτη και την μασχάλη.
  • Να αποφευχθεί ή να ελεγχθεί το λεμφοίδημα.
  • Να δυναμώσει τον βασικό πυρήνα του σώματος (κοιλιακοί, ραχιαίοι και μύες του πυελικού εδάφους), έτσι ώστε να πετύχουμε την γενικότερη βελτίωση της στάσης του σώματος.
  • Να δοθεί έξτρα προσοχή στον άνω κορμό έτσι ώστε να επανέλθει η δύναμη, η υγεία και η ισορροπία σ’ όλο το σώμα.
ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ
  • Άτομα που τους διαγνώστηκε και ακολούθησαν θεραπεία από καρκίνο του μαστού
  • Άτομα που πρόκειται να εγχειριστούν για καρκίνο του μαστού και θέλουν προεγχειρητικά να βελτιώσουν τον μυϊκό τους τόνο και τον κινητικό τους έλεγχο
  • Άτομα που έχουν κάνει αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή (8-12 εβδομάδες μετά και πάντα με την έγκριση του θεράποντος τους ιατρού)
  • Άτομα που έχουν κάνει κάθε είδους εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα
  • Άτομα με κάποιο πόνο στον θώρακα

Προϋπόθεση είναι πάντα η άδεια του θεράποντος ιατρού.

ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΓΚΡΟΥΠ – ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ – ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Ο χωρισμός γίνεται στη βάση της συνολικής κατάστασης της υγείας της γυναίκας, σε σχέση με την θεραπεία που ακολουθεί και σε σχέση με την επίδραση που είχε η θεραπεία πάνω της. Οι λιγότερο γυμνασμένες ή υπέρβαρες, χρειάζονται περισσότερη άσκηση άρα περισσότερες φορές (πχ. 3 φορές/εβδομάδα). Άρα ο χωρισμός αναφέρεται και στις επισκέψεις αλλά και στη φυσική κατάσταση της γυναίκας.

Τα διεθνή προγράμματα που θα ακολουθήσω είναι τα:

  • Pilates Therapeutics
  • IDEA – Health & Fitness Association

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ

Ο Θεοδόσιος Μισιράς, γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και είναι πτυχιούχος καθηγητής φυσικής αγωγής (ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ). Σπούδασε κινησιοθεραπεία στην Ανωτέρα Σχολή Φυσικοθεραπείας της Σλοβενίας, όπου και έκανε την πρακτική του στην Πανεπιστημιακή Κλινική της Λιουμπλιάνα. Είναι μέλος της IDEA και της ΠΕΠΦΑ. Ασχολείται με το πιλάτες από το 2003, με σπουδές σε διεθνείς σχολές της μεθόδου.

Είναι προσωπικός γυμναστής εδώ και 10 χρόνια, ενώ έχει διδάξει πιλάτες σε πολλά αθηναϊκά studios και γυμναστήρια. Έχει ασχοληθεί με ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως με αναπηρία, ογκοπαθείς, ψυχικές νόσους, καρδιοπαθείς, διαβητικούς και έγκυες γυναίκες. Έχει ασχοληθεί με τον εθελοντισμό και από το 2010 σπουδάζει σε ειδικό πρόγραμμα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου για την επιδημιολογία και την θεραπεία του καρκίνου.