Skip to main content
Yoga

Συνειδητή Αναπνοή

Από 24 Ιανουαρίου, 2023Χωρίς Σχόλια1 λ. ανάγνωσης
Συνειδητή Αναπνοή

Συνειδητή ΑναπνοήΜας δίνουν συνεχώς οδηγίες να «αναπνέουμε συνειδητά» όταν είμαστε στο μάθημα γιόγκα.

Η συνειδητή αναπνοή είναι η ουσία της γιόγκα καθώς μας βοηθά να συνδεθούμε με τη λεπτή ενέργεια μέσα μας.

Είναι μέσω της αναπνοής που μπορούμε να πλοηγηθούμε σε διαφορετικά επίπεδα συνείδησης.  Επιπλέον, η συνειδητή αναπνοή έχει βιολογική επίδραση στην ψυχική, συναισθηματική και σωματική μας κατάσταση.

Ποια είναι όμως η διαδικασία της αναπνοής; Ξεκινώντας η εισπνοή, ο ασκούμενος στέλνει τον αέρα στο κάτω μέρος των πνευμόνων με αποτέλεσμα να πιέζεται το διάφραγμα και να γίνεται κυρτό προς τα κάτω.

Αυτή η κίνηση του διαφράγματος πιέζει τα σπλάχνα προς τα έξω, προβάλλοντας την κοιλιακή χώρα. Στη συνέχεια γεμίζει το μέσο των πνευμόνων, το διάφραγμα επανέρχεται και η κοιλιακή χώρα μετατοπίζεται προς τα μέσα.

Τέλος, γεμίζει το επάνω μέρος των πνευμόνων και τραβάει την κοιλιακή χώρα προς τα μέσα και επάνω. Κατά τη διάρκεια της εκπνοής ακολουθείται η αντίθετη πορεία.

Δηλαδή, εκπνοή πρώτα από το επάνω μέρος των πνευμόνων, μετά από την μέση και τέλος από το κάτω μέρος των πνευμόνων.

Η ποιότητα της αναπνοής μας έχει πολλά να μας πει για το τι συμβαίνει στο σώμα και στο μυαλό μας.  Συνδυάζοντας την ενσυνείδητη αναπνοή και την ενσυνείδητη ακρόαση, μπορούμε να μάθουμε να χρησιμοποιούμε την αναπνοή για να φτάσουμε σε μια υγιέστερη κατάσταση ευεξίας στο σώμα και στο μυαλό.

Όταν είμαστε εκτός ισορροπίας στο σώμα και στο μυαλό, αυτή η κατάσταση ταλαιπωρίας αντανακλάται στην αναπνοή μας.  Το να προσέχετε την αναπνοή σας είναι ένας τρόπος για να αναγνωρίσετε πότε το σώμα ή το μυαλό χρειάζεται περισσότερη στοργική, ευγενική προσοχή.  Η πλήρης και υπομονετική αναπνοή μπορεί μερικές φορές να μας προσφέρει τη φροντίδα που χρειαζόμαστε για να αποκαταστήσουμε την ισορροπία.

Αναπνοή και Ήχος

Κάθε δόνηση έχει ήχο.  Η αναπνοή, είναι μια δόνηση, έχει και ήχο.   η αναπνοή έχει έναν ήχο που ακούγεται σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο συνείδησης.  Σύμφωνα με τις Ουπανισάντ, ο ήχος της αναπνοής είναι «So» κατά την εισπνοή και «Ham» κατά την εκπνοή.

Δοκιμάσετε το Κλείσε τα μάτια πάρε βαθιά εισπνοή και μακρυά Εκπνοή.

Τι ήχο βγάζει;