Skip to main content
Pilates

Φυσιοθεραπεία και Pilates

Από 15 Νοεμβρίου, 2022Χωρίς Σχόλια1 λ. ανάγνωσης
Φυσιοθεραπεία και Pilates

Φυσιοθεραπεία και PilatesΣτις μέρες μας, η μέθοδος Pilates συνδυάζεται και με την φυσιοθεραπεία.

Οι σύγχρονοι φυσιοθεραπευτές προτείνουν την μέθοδο για την θεραπεία διαφόρων παθήσεων και τραυματισμών, ιδιαίτερα αυτών που αφορούν την αυχενική και οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Άλλωστε πρόσφατη έρευνα επιβεβαιώνει την σημασία της ενεργοποίησης των εν τω βάθη μυών στην αντιμετώπιση της οσφυαλγίας.

Επομένως, αφού η μέθοδος Pilates εστιάζει στην ενεργοποίηση του πυρήνα (powerhouse) καθώς και στην βελτίωση της στάσης του σώματος, της δύναμης, της ισορροπίας και της ευλυγισίας μπορεί να συνδυαστεί άρρηκτα και με την φυσικοθεραπεία.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε ότι  αναφερόμαστε στο Θεραπευτικό ή Clinical Pilates. 

Φυσιοθεραπεία και PilatesΤο Θεραπευτικό ή Clinical Pilates  είναι η εξέλιξη της μεθόδου Pilates το οποίο περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκγύμνασης με βάση τις ανάγκες του ασκούμενου.

Εφαρμόζονται επιλεγμένες- εξατομικευμένες ασκήσεις σε ασθενείς με συγκεκριμένους τραυματισμούς ή παθήσεις όπως οσφυαλγία, ισχιαλγία, αυχενικό σύνδρομο, ινομυαλγία κλπ.

Ο ασθενής, με το ασκησιολόγιο του Clinical Pilates, βιώνει στην καθημερινότητα του τη γνώση της κίνησης του σώματος του, τις δυνατότητες που έχει κάθε φορά για κίνηση ενάντια στη βαρύτητα, με ελεγχόμενη εξέλιξη και προσαρμοσμένο πρόγραμμα στις ανάγκες του. 

Βασική προϋπόθεση εκτός από την λήψη του ιστορικού του ασθενή-ασκούμενου είναι η αξιολόγηση του μυοσκελετικού συστήματος και της φυσικής κατάστασης του ασκούμενου ώστε να εξασφαλίζεται η βελτίωση της μυϊκής δύναμης, της ευλυγισίας και ισορροπίας καθώς και να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα επιδείνωσης των τραυματισμών ή παθήσεων.

Η μέθοδος είναι απλή και εφαρμόζεται μόνο από εξειδικευμένους και πιστοποιημένους Pilates instructors και είναι οι μόνοι που μπορούν να κατανοήσουν την ανάγκη του ασθενή-ασκούμενου.