Ashtanga Vinyasa Yoga

Ashtanga Vinyasa Yoga

Η Ashtanga Vinyasa Yoga είναι ένα στυλ γιόγκα που κωδικοποιήθηκε και διαδόθηκε από τον Κ. Pattabhi Jois κατά τον 20ό αιώνα, που συχνά προωθείται ως σύγχρονη μορφή κλασικής ινδικής γιόγκα. [Η Ashtanga σημαίνει οκτώ σκέλη ή κλαδιά, από τα οποία η ασάνα ή η σωματική στάση γιόγκα είναι απλά ένας κλάδος, αναπνοή ή πραναγιάμα είναι άλλος. Τόσο ο Pattabhi Jois όσο και ο Sharath Jois, ο εγγονός του, ενθαρρύνουν την πρακτική της Ashtanga Yoga – και των οκτώ άκρων. Στα δύο πρώτα σκέλη – Yamas και Niyamas – δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην πρακτική εφαρμογή σε συνδυασμό με το 3ο και 4ο σκέλος (asana και pranayama).

Mysore style

Ο όρος ” Mysore” προέρχεται από την πόλη Mysore, στην Karnataka της Ινδίας, όπου δίδαξε ο Pattabhi Jois και ο T. Krishnamcharya. Οι μαθητές αναμένεται να απομνημονεύσουν μια ακολουθία και να εξασκήσουν στο ίδιο δωμάτιο με τους άλλους, χωρίς να τους καθοδηγεί ο δάσκαλος. Ο ρόλος του δασκάλου είναι να καθοδηγεί καθώς και να παρέχει προσαρμογές ή βοηθά στη στάση του σώματος.

Ακολουθίες και σειρές

Συνήθως μια πρακτική Ashtanga αρχίζει με πέντε επαναλήψεις του Surya Namaskara Α και πέντε επαναλήψεις της Surya Namaskara Β, ακολουθούμενη από μια μόνιμη ακολουθία [5]. Μετά από αυτό ο ασκούμενος αρχίζει μία από τις έξι σειρές, ακολουθούμενη από αυτό που ονομάζεται ακολουθία κλεισίματος.

Οι έξι σειρές είναι:

Η σειρά Primary: Γιόγκα Chikitsa, Γιόγκα για Υγεία ή Θεραπεία Γιόγκα

Η ενδιάμεση σειρά: Nadi Shodhana, The Nerve Purifier (ονομάζεται επίσης η δεύτερη σειρά)

Η σειρά Advanced: Sthira Bhaga, Centering of Strength

Προηγμένη σειρά A ή Τρίτη σειρά

Σύνθετη Β, ή Τέταρτη σειρά

Σύνθετη C ή Πέμπτη σειρά

Advanced D ή έκτη σειρά


Στο Power House Project παραδίδονται μαθήματα Ashtanga Vinyasa Yoga, Primary series Led class από την Natasa Georgievski.