Skip to main content
Pilates

Αποκατάσταση μετά απο εγκεφαλικό επεισόδιο και Pilates

Από 24 Οκτωβρίου, 2022Χωρίς Σχόλια1 λ. ανάγνωσης
Αποκατάσταση μετά απο εγκεφαλικό επεισόδιο

Αποκατάσταση μετά απο εγκεφαλικό επεισόδιο

Όσο περνούν τα χρόνια έρχομαι και πιο συχνά αντιμέτωπη με περιστατικά από εγκεφαλικά επεισόδια. Είναι σοκαριστικά, όταν ξεκίνησα να κάνω έρευνα πάνω σε αυτό το κομμάτι, τα στατιστικά στοιχεία που βρήκα…

Σύμφωνα με την Αμερικανική Επιτροπή Καρδιολογικής Σύνδεσης και Υποεπιτροπή Στατιστικών Εγκεφαλικών Επεισοδίων, κάθε 45 δευτερόλεπτα, κάποιος έχει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό ισοδυναμεί με πάνω από 700.000 θύματα το χρόνο και 500.000 από αυτά τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι τα πρώτα περιστατικά. Εκτός από αυτές τις απογοητευτικές στατιστικές, το «πρόσωπο του εγκεφαλικού επεισοδίου» αλλάζει.

Σύμφωνα με την Κοινή Επιτροπή, το «Εγκεφαλικό γίνεται νεότερο και νεότερο», περίπου το 30% των εγκεφαλικών επεισοδίων εμφανίζονται σε άτομα κάτω των 65 ετών, με άλλα λόγια, κατά τη διάρκεια των παραγωγικών «μισθολογικών ετών». Από εγκεφαλικό επεισόδιο, διαπίστωσαν ότι το 30% των επιζώντων συνέχισαν να χρειάζονται βοήθεια για να περπατήσουν και το 50% είχε κάποιο βαθμό παράλυσης στη μία πλευρά του σώματός του.

Μια άλλη μελέτη μακροπρόθεσμης παρακολούθησης αποκάλυψε ότι οι μακροχρόνιοι επιζήσαντες του εγκεφαλικού επεισοδίου, ειδικά αυτοί που είχαν μόνο ένα επεισόδιο, είχαν καλή πιθανότητα για πλήρη λειτουργική αποκατάσταση.

Ο αντίκτυπος μιας αιφνίδιας αναπηρίας μπορεί να είναι καταστροφικός, όχι μόνο σωματικά αλλά και συναισθηματικά, οικονομικά και κοινωνικά. Ως εκ τούτου, τα προγράμματα αποκατάστασης αυτού του πληθυσμού ασθενών πρέπει να επανεξεταστούν με ιδιαίτερη έμφαση στην αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα.

Κέντρο, Έλεγχος, Ροή, Αναπνοή, Ακρίβεια και Συγκέντρωση.

Αυτές οι έξι αρχές είναι οι βασικές συνιστώσες μιας συνεδρίας Pilates, με έμφαση στην ποιότητα πάνω από την ποσότητα. Οι ασκήσεις Pilates δεν περιλαμβάνουν πολλές επαναλήψεις για κάθε κίνηση. Αντ ‘αυτού, κάνοντας κάθε άσκηση πλήρως, με ακρίβεια, αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα σε πολύ μικρότερο χρόνο. Με τη βοήθεια του εξοπλισμού Pilates, οι αρχές αυτές ενσωματώνονται σε κάθε άσκηση, οδηγώντας σε ένα πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό πρόγραμμα άσκησης, για τη διευκόλυνση της μέγιστης ανάκαμψης.

Το Κέντρο.

Η πιο συνηθισμένη φυσική δυσλειτουργία ως αποτέλεσμα του εγκεφαλικού επεισοδίου είναι η ημιπληγία ή η παράλυση μιας πλευράς του σώματος. Κατά τη διάρκεια της αρχικής διαδικασίας αποκατάστασης λοιπόν, επικεντρωνόμαστε στην ενεργοποίηση του κέντρου, για ενδυνάμωση, σταθεροποίηση και βελτίωση της ισορροπίας.

Με το Clinical Pilates, εστιάζουμε συνεχώς στο κέντρο και την ενίσχυση των εν τω βάθη μυών του κορμού, με έμφαση στον έλεγχο. Με τη χρήση του εξοπλισμού της μεθόδου και σωστή καθοδήγηση, η θεραπεία γίνεται «αυτο-διορθωτική» και διευκολύνει την επανεκπαίδευση του νευρικού συστήματος, την εκμάθηση εκ νέου σωστών κινητικών μοτίβων, που βελτιώνουν τον έλεγχο, τη σταθερότητα και την ευθυγράμμιση ταυτόχρονα. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς κατανοούν καλύτερα το σώμα τους, σε αυτό το κρίσιμο σημείο της διαδικασίας της αποθεραπείας. Εφαρμόζουμε τις αρχές της μεθόδου Pilates και σε απλές καθημερινές κινήσεις, όπως είναι το βάδην.

Η Δύναμη και η Ευθυγράμμιση.

Οι περισσότεροι επιζήσαντες με εγκεφαλικό επεισόδιο κρατούν διαισθητικά την αναπνοή τους, καθώς κάνουν το επίπονο ταξίδι για να μάθουν να κινούν το σώμα τους ξανά. Είναι ενστικτώδες και σχεδόν καθολικό όταν το σώμα σας αισθάνεται ξαφνικά άγνωστο, αδύναμο και ασταθές. Ως αποτέλεσμα, η φυσική τους αποκατάσταση στερείται αποτελεσματικότητας, λόγω έλλειψης οξυγόνου και το σώμα εξαντλείται εύκολα από τις συνεχείς συστολές των μυών.

Η Αναπνοή.

Η έμφαση του Pilates στην ελεγχόμενη αναπνοή με κάθε κίνηση, αυξάνει όχι μόνο τη σωματική αποτελεσματικότητα, μειώνοντας τις περιττές συστολές, αλλά και διευκολύνοντας την σωστή ευθυγράμμιση της στάσης και της συνολικής ισορροπίας. Επιπλέον, η έμφαση στην επιμήκυνση κάθε κίνησης, βοηθά να ανοίξει ο κορμός και η περιοχή της πυέλου, επιτρέποντας μεγαλύτερο εύρος κίνησης, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη ελευθερία κίνησης κατά τη διάρκεια δυναμικών δραστηριοτήτων. Χρησιμοποιώντας τις αρχές του Pilates για τη διευκόλυνση της σωστής αναπνοής και της ευθυγράμμισης, υπάρχει βελτίωση της ισορροπίας και με βελτιωμένη ισορροπία, υπάρχει αυξημένη εμπιστοσύνη.

Η δουλειά μας είναι να εκπαιδεύσουμε τους ασθενείς μας με σωστό τρόπο, ώστε να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της ζωής τους, στην καθημερινότητά τους. Αυτό γίνεται μια σημαντική πρόκληση όταν το νευρικό σύστημα έχει υποστεί βλάβη και η κινητική λειτουργία είναι μειωμένη. Για το λόγο αυτό το πρόγραμμα προσαρμόζεται πάνω στις ατομικές ανάγκες του εκάστοτε ασθενή και πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό του.

Η πρώτη δική μου εμπειρία, με εγκεφαλικό επεισόδιο, ήταν εν ώρα μαθήματος μου (Yoga) , σε πολύ αγαπημένο μου μαθητή.. Ετών 36 τότε.. Άγχος και πίεση. Έζησα κάθε στάδιο της αποκατάστασης του, τόσο σε προπονητικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Στο πρόγραμμα του είχε αρχικά φυσιοθεραπείες, Pilates και λογοθεραπεία. Αργότερα αναρρίχηση, βάρη και μπάσκετ που αγαπά πολύ!

Έχουν περάσει από τότε περίπου 4 χρόνια. Για μένα ήταν ένα πολύ δυνατό μάθημα και για εκείνον η αρχή για την καθολική αλλαγή στον τρόπο ζωής του και κυρίως της σκέψης του! Αυτή τη στιγμή που μιλάμε ο Α. είναι απολύτως καλά και κάνει διακοπές με τη γυναίκα του! Αυτό οφείλεται στην πειθαρχία και τη συνέπεια του στην αποθεραπεία του, αλλά και στην αγάπη και στήριξη των δικών του ανθρώπων! Δυστυχώς, δεν είναι όλες οι περιπτώσεις σαν τη δική του.. Για αυτό να προσέχετε τον εαυτό σας και τον τρόπο ζωής σας, πριν χρειαστεί το σώμα σας να στραφεί εναντίον σας.


Από την Αλίκη Ζωγράφου, πιστοποιημένη yoga & pilates instructor. Βρείτε την καθημερινά στο Power House Project στη Γλυφάδα, (Ανδρέα Παπανδρέου 114).

Η αρχική δημοσίευση του άρθρου, έγινε στο προσωπικό της ιστολόγιο, morethanjustpilates.