Skip to main content
Meditation

Διαλογισμός για τον άνθρωπο του σήμερα

Από 19 Σεπτεμβρίου, 2022Χωρίς Σχόλια1 λ. ανάγνωσης
Διαλογισμός για τον άνθρωπο του σήμερα

Ο σύγχρονος άνθρωπος είναι ένα πολύ νέο φαινόμενο. Συσσωρεύει στο σώμα όλη την ένταση της καθημερινότητας. Τα συναισθήματα δεν εκφράζονται, μένουν καταπιεσμένα και γίνονται τοξικά προκαλώντας ασθένειες, το μυαλό συσσωρεύει τόσες πληροφορίες που δεν προλαβαίνει να επεξεργαστεί. Όλα έχουν αλλάξει. Ο αέρας που αναπνέουμε, το νερό, η κοινωνία, ο τρόπος που συναναστρεφόμαστε και βιώνουμε την καθημερινότητα μας. Τίποτα δεν γίνεται πια φυσικά και μέσα στη ροή της ζωής. Όλα γίνονται μηχανικά κάτω από έντονη πίεση και φόβο. Για τον λόγο αυτό οι παραδοσιακές μέθοδοι διαλογισμού που δημιουργήθηκαν χιλιάδες χρόνια πριν, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακριβώς όπως υπάρχουν και να βοηθήσουν τον άνθρωπο αποτελεσματικά. Γιατί ο ίδιος ο άνθρωπος έχει αλλάξει.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο στην εποχή μας ο άνθρωπος να μείνει ακίνητος χωρίς να κάνει τίποτα και απλά να παρατηρεί το σώμα και τα συναισθήματα του. Το μυαλό έχει αναλάβει τόσο μεγάλο μέρος της ύπαρξης που κυριολεκτικά κυριαρχεί πάνω του. Και έτσι το να καθίσει απλά σιωπηλός για να διαλογιστεί, μπορεί να προκαλέσει περισσότερο εκνευρισμό, πόνο στο σώμα και δυσφορία.

Ο πνευματικός δάσκαλος Osho, δημιούργησε διαλογισμούς ειδικά σχεδιασμένους για τον σύγχρονο άνθρωπο. Για να μπορεί να βιώνει την εσωτερική ησυχία, την χαλάρωση και την επίγνωση που φέρνει ο διαλογισμός μέσα στην σύγχρονη πραγματικότητα του χάους, της πληροφόρησης, του stress και της απομόνωσης.

Με τους ενεργητικούς διαλογισμούς, χρησιμοποιούμε χαοτικές αναπνοές, συγκεκριμένες κινήσεις και χορό και έτσι αφοπλίζουμε το μυαλό. Του παίρνουμε τον έλεγχο που έχει πάνω στην ύπαρξη μας και κατεβάζουμε την ενέργεια πιο χαμηλά, στην καρδιά, ώστε να ελαφρύνει και να απαλλαγεί από οτιδήποτε την καταπιέζει. Αφού η καρδιά έχει ελαφρύνει και έχει ανοίξει, επιτρέπουμε στην ενέργεια να κατέβει ακόμα πιο χαμηλά στον αφαλό. Στο κέντρο της ύπαρξης μας, στην πηγή της ζωής, εκεί από όπου προέρχονται το σώμα και το μυαλό. Από αυτό το σημείο, επιτρέπουμε στην ενέργεια να ρέει στο σώμα και να μετατρέπεται σε χαρά, σε σιωπή και ενδοσκόπηση.

Όταν βρούμε τον τρόπο να μπαίνουμε σε αυτή την κατάσταση της εσωτερικής ησυχίας, τότε αλλάζει σταδιακά και ο τρόπος που βιώνουμε την καθημερινότητα μας. Ξεκινά να αλλάζει η ποιότητα του ύπνου, ο τρόπος που παρατηρούμε το σώμα και τα συναισθήματα μας. Ο άνθρωπος που παρατηρεί τις σκέψεις και τα συναισθήματα του, παύει και να ορίζεται από αυτά. Ζει με συνείδηση στο εδώ και τώρα. Ζει με εμπιστοσύνη, χαρά, αυθορμητισμό και αγάπη!


Από τη Madhavi Τσατσαμπά. Βρείτε την κάθε Τετάρτη 8:30 πμ – 9:30 πμ στο Power House Project στη Γλυφάδα, (Κολοκοτρώνη 36).