Skip to main content
Pilates

Κήλες, Στένωση και Ευθειασμος στον αυχένα. Δοκίμασε το Pilates!

Από 24 Οκτωβρίου, 2022Χωρίς Σχόλια1 λ. ανάγνωσης
Pilates

Pilates

Κήλες στον αυχένα. Στένωση και ευθειασμός. Η μία δισκοκήλη με τάση για μυελοπάθεια. Σοβαρές ημικρανίες, ίλιγγοι και μουδιάσματα στα άνω άκρα μερικά από τα συμπτώματα.
«Χειρουργείο» της ειπαν. «Pilates και βλέπουμε» της είπα εγώ.
Πρόκειται για την περίπτωση αγαπημένης μου μαθήτριας, της Άννας, η οποία ήταν απόλυτα απελπισμένη όταν επικοινώνησε μαζί μου για να με ενημερώσει για τη διάγνωση της, μετά από μήνες πόνου και δυσλειτουργικότητας στην καθημερινότητα της. Δεδομένης της δουλειάς της (αισθητικός), η επιβάρυνση και η δυσφορία ήταν μεγάλη.
Μετά από ένα χρόνο σχεδόν και δεν χρειάζεται ούτε απ’ έξω από νοσοκομείο να περάσει.
Η συνέπεια, η επιμονή, η υπομονή και η πειθαρχία της, την καθιστούν αυτή τη στιγμή απόλυτα λειτουργική στην καθημερινότητα της.

Πάμε όμως να τα δούμε όλα ένα-ένα αναλυτικά.

Τι είναι η αυχενική δισκοκήλη (κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου);

Η αυχενική δισκοκήλη (κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου) είναι μια σχετικά συχνή πάθηση, που προκαλεί πόνο στον αυχένα και το χέρι σε ανθρώπους ηλικίας 30 – 50 ετών. Αν και κάποιες φορές προϋπάρχει ένας τραυματισμός, το σύνηθες είναι τα συμπτώματα να αρχίζουν απότομα, χωρίς κάποιο αίτιο.
Το τμήμα του δίσκου που προβάλλει (δισκοκήλη) πιέζει ένα αυχενικό νεύρο και η πίεση αυτή προκαλεί τον πόνο στο χέρι. Η πίεση αυτή μπορεί επίσης να προκαλέσει μούδιασμα και αδυναμία (παράλυση) του χεριού.
Αν η πίεση είναι κεντρική, μπορεί να προκληθούν συμπτώματα από πίεση του νωτιαίου μυελού (αυχενική μυελοπάθεια ) όπως δυσκολία στο περπάτημα και σε προχωρημένες περιπτώσεις, δυσκολία στην ούρηση.
Η διάγνωση ξεκινάει με το ιστορικό και την κλινική εξέταση του αυχένα και των άνω άκρων. Στη συνέχεια, η διάγνωση επιβεβαιώνεται με την μαγνητική τομογραφία.

Τι είναι η στένωση του αυχενικού νωτιαίου σωλήνα;

Ο νωτιαίος μυελός στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης έχει διάμετρο 9 mm και περιβάλλεται φυσιολογικά από εγκεφαλονωτιαίο υγρό στην πρόσθια και οπίσθια μοίρα του με διάμετρο 1 mm και στις δύο πλευρές του νωτιαίου σάκου. Συνεπώς, για να μην ασκείται πίεση στον νωτιαίο μυελό πρέπει η διάμετρος του σπονδυλικού καναλιού να είναι οπωσδήποτε 13 mm. Tα ανατομικά στοιχεία τα οποία εμπλέκονται στην παθογένεση της αυχενικής στένωσης έχουν στατικό και δυναμικό χαρακτήρα. Τα στατικά στοιχεία που εμπλέκονται είναι τα εξής:

  • Στένωση και προβολή του μεσοσπονδύλιου δίσκου.
  • Σχηματισμός οστεοφύτων.
  • Υπερτροφία των συνδέσμων και των αρθρικών αποφύσεων, που συνολικά προκαλούν τον κυκλοτερή περιορισμό του εύρους του σωλήνα.

Τι εννοούμε με τον όρο ευθειασμό του αυχένα;

Το κεφάλι στηρίζεται πάνω στον αυχένα και τους αυχενικούς μυς και σπονδύλους, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν οι δίσκοι για να τους διαχωρίζουν.

Οι αυχενικοί σπόνδυλοι είναι η ‘κολόνα’ που στηρίζει το κεφάλι. Η ‘κολόνα’ όμως αυτή δεν είναι ευθεία, αλλά τοξοειδής, κι αυτό για να μπορεί να αντέχει τις κινήσεις, τους κραδασμούς, τις δονήσεις και το βάρος του κεφαλιού.

Είναι λοιπόν μια ‘κολόνα’ με λόρδωση (δηλαδή το αντίθετο της καμπουριαστής (-με κύφωση- ‘κολόνας’).

Όταν η λόρδωση αυτή αρχίζει και χάνεται, τι συμβαίνει; Πόσο επηρεάζει τη στατική και την αντοχή του αυχένα;

Πράγματι επηρεάζει και μεσο-μακροπρόθεσμα δημιουργεί έδαφος για φθορά και εκφυλισμό των δίσκων στην αυχενική μοίρα και ιδιαίτερα των τελευταίων αυχενικών δίσκων, που δέχονται πολλαπλάσια φορτία από όσα μπορούν να αντέξουν, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κήλες στους δίσκους, οι οποίες με τη σειρά τους πιέζουν τα νεύρα και δίνουν συμπτώματα πόνου, μουδιάσματος, καθώς και αδυναμία στήριξης και κίνησης του κεφαλιού.

Για κάθε 2,5 εκατοστά πρόσθιας κλίσης του κεφαλιού, ο αυχένας επιβαρύνεται διπλάσια, τριπλάσια και ούτω καθ’ εξής.

Ο ευθειασμός λοιπόν δεν αποτελεί ένα απλό, αθώο εύρημα. Είναι βέβαιο ότι πίσω από αυτόν κρύβεται μια εν δυνάμει πάθηση, η οποία αν δεν έχει εκδηλωθεί ακόμα, είναι σίγουρο ότι σύντομα θα κάνει αισθητή την παρουσία της.

Οοοοοολο αυτό πως το αντιμετωπίσαμε;

Με Pilates.

Γιατί;

Γιατί η μέθοδος Pilates δουλεύει σεβόμενη τις φυσιολογικές καμπύλες της ΣΣ, ενδυναμώνει περιμετρικά του μύες που στηρίζουν την ΣΣ, διορθώνει ασυμμετρίες και ανακουφίζει προοδευτικά τους πόνους από κακή στάση, δημιουργεί υποσυνείδητες καλές συνήθειες στον τρόπο που κινούμαστε, στεκόμαστε ή καθόμαστε στην καθημερινότητα μας και μας εκπαιδεύει να χρησιμοποιούμε το σώμα μας ως σύνολο.

Οπως έχω αναφέρει και σε παλαιότερο αρθρο:

Είναι ένα άριστο σύστημα αποκατάστασης για την σπονδυλική στήλη, τα γόνατα, τα ισχία, τους ώμους, καθώς και για επαναλαμβανόμενους μυικούς τραυματισμούς. Επειδή ακριβώς απευθύνεται στο σώμα συνολικά, διορθώνει ασυμμετρίες και χρόνιες αδυναμίες. Επίσης μας διδάσκει ιδανικά πράγματα για το σώμα μας, τα οποία μπορούμε να μεταφέρουμε στην καθημερινότητά μας.
Αποτελεί μία αρκετά δυναμική προπόνηση η οποία τονώνει τους μύες και τους μαθαίνει να συνεργάζονται προκειμένου να επιτευχθεί μία κίνηση. Σαν άσκηση δεν υπερβαίνει το φυσιολογικό εύρος κίνησης των αρθρώσεων και σέβεται την ευθυγράμμιση του σκελετού, με αποτέλεσμα να μην καταπονεί κανένα σημείο του σώματος.

Μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη της μεθόδου είναι τα εξής :

  • αύξηση της αναπνευστικής ικανότητας και της κυκλοφορίας του αίματος
  • ενδυνάμωση (κυρίως των μυών του κορμού)
  • ευλυγισία
  • συντονισμός σώματος και πνεύματος
  • σωστή στάση, ισορροπία, μυική συναρμογή
  • οστική πυκνότητα και υγιείς αρθρώσεις
  • θετική επίγνωση του σώματος
  • λειτουργική εφαρμογή της τεχνικής στην καθημερινότητα (functional exercise)

Πού επικεντρωθήκαμε στην αποθεραπεία της;

Στην κινητικότητα εν γένη της ΣΣ, στην διόρθωση της στάσης του σώματος της, στην ενδυνάμωση και σταθεροποίηση του άνω κορμού, καθώς και στην τόνωση και στον συντονισμό των άνω άκρων.

Σε τι στάδιο βρισκόμαστε τώρα;

Συνεχίζουμε με συνεδρίες Pilates, αλλά πλέον μπορεί να ακολουθήσει και πιο δυναμικού τύπου προπονήσεις, χωρίς καμία ενόχληση, πάντα όμως έχοντας υπόψιν την ευαισθησία στον αυχένα, προσαρμόζοντας το ασκησιολόγιο και την ένταση της προπόνησης στα δικά της όρια.
Σίγουρα πάντως, έχουμε αφήσει κάποιους γιατρούς, που την συμβούλεψαν να αδρανοποιηθεί τελείως και να κάνει επέμβαση «χθες», άφωνους!!

Το σώμα μας είναι μία τέλεια μηχανή και είναι φτιαγμένο για να κινείται! Το μόνο που χρειάζεται είναι να μάθουμε να το χειριζόμαστε σωστά, να το αγαπάμε και να σεβόμαστε τα όρια του!


Από την Αλίκη Ζωγράφου, πιστοποιημένη yoga & pilates instructor. Βρείτε την καθημερινά στο Power House Project στη Γλυφάδα, (Ανδρέα Παπανδρέου 114).

Η αρχική δημοσίευση του άρθρου, έγινε στο προσωπικό της ιστολόγιο, morethanjustpilates.