Skip to main content
Pilates

Κακή στάση σώματος; Κάνε Pilates!

Από 19 Σεπτεμβρίου, 2022Χωρίς Σχόλια1 λ. ανάγνωσης
Κακή στάση σώματος; Κάνε Pilates!

Κοίτα γύρω σου.
Παρατήρησε.
Τους ανθρώπους.
Πώς στέκονται. Πώς κινούνται.
Είμαι σίγουρη ότι ήδη θα παρατήρησες ότι, αν όχι όλοι, οι περισσότεροι έχουν εξαιρετικά λανθασμένη στάση σώματος.
Σε όρθια θέση, καθώς περιμένουν το λεωφορείο.
Σε καθιστή θέση μπροστά στον υπολογιστή.
Περπατώντας με το κινητό στο χέρι.
Οδηγώντας το μηχανάκι ή το αυτοκίνητο τους.

Κατά τη γνώμη μου είναι το σύνδρομο της εποχής μας και η αφετηρία πολλών θεμάτων υγείας.

Η στάση του σώματος ενός ανθρώπου μας δίνει σαφή εικόνα και ενδείξεις από τι μπορεί να πάσχει ή τι δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του.

Η κακή στάση σώματος μπορεί να κάνει τα πάντα να πονούν, από τον αυχένα μέχρι τους αστραγάλους. Να δυσκολεύει σημαντικά την αναπνοή και να μας κάνει δυσλειτουργικούς στις καθημερινές μας δραστηριότητες. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μπορεί να μας προκαλέσει και σοβαρές παθήσεις.

Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν, να φροντίζουμε το σώμα μας και την σωστή θέση του, είτε στεκόμαστε είτε καθόμαστε είτε κινούμαστε.

Πώς το Pilates βοηθά στη βελτίωση της στάσης σώματος;

Σε παλαιότερα άρθρα έχω αναφερθεί εκτενώς στα οφέλη της μεθόδου και τους πολλούς λόγους για να την επιλέξει κανείς, αλλά αυτή τη φορά θα εστιάσω μόνο στο κομμάτι της ορθοσωμίας και τη σημαντικότητά της.

Η μέθοδος Pilates, λοιπόν, έχει ως στόχο την εκγύμναση του σώματος με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ασφάλεια και την βελτίωση ασυμμετριών και αδυναμιών.

Προκειμένου να επιτευχθεί κάτι τέτοιο το σώμα θα πρέπει να είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένο.

Ο όρος «ιδανική στάση» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει την στάση που αναλογεί σε μία ευθεία γραμμή όταν την παρατηρούμε από το πλάι.

Επιπλέον αξιολογείται από την πρόσθια και την οπίσθια όψη της, εστιάζοντας στη συμμετρία του σώματος.

Παρεκτροπές από αυτή τη στάση μπορούν μακροπρόθεσμα να οδηγήσουν σε κακή λειτουργία των εσωτερικών οργάνων και πολλαπλές παθήσεις αυτών.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει ιδανική στάση για κανέναν άνθρωπο, για αυτό και ονομάζεται «ιδανική».

Προσπαθούμε ουσιαστικά να κατευθύνουμε την δουλειά μας προς τα εκεί, το ιδανικό, το τέλειο.

Αν και το Pilates μοιάζει να επικεντρώνεται στους κοιλιακούς, στην πραγματικότητα είναι μια «κορμο-κεντρική» μορφή άσκησης. Εκπαιδεύει τους κοιλιακούς και την πλάτη, έτσι ώστε να συνεργάζονται, προκειμένου να προστατεύουν και να ευθυγραμμίζουν τη σπονδυλική στήλη. Η έννοια όμως του κορμού επεκτείνεται και σε άλλες βασικές – αλλά συχνά ξεχασμένες – μυϊκές ομάδες, όπως τους μύες του εσωτερικού των μηρών ή της λεκάνης και το Pilates είναι ουσιαστικά το «εργαστήριο» που μας μαθαίνει να σταθεροποιούμε τον κορμό του σώματός μας απέναντι στις διάφορες πιέσεις που δέχεται, κάτι που είναι βασικό σε κάθε του κίνηση.

Μία σωστή ευθυγράμμιση, σημαίνει λιγότερη ένταση στην σπονδυλική στήλη και περισσότερη εξοικονόμηση μυϊκής λειτουργίας. Η διατήρηση των φυσικών καμπυλών της Σ.Σ. είναι σημαντική, καθώς αυτές απορροφούν τους κραδασμούς και τις πιέσεις που δέχεται το σώμα. Επιπλέον, η εν γένει ιδανική ευθυγράμμιση του κορμού διευκολύνει την φυσική και επαρκή λειτουργία των εσωτερικών οργάνων του σώματος.

Κακή στάση σώματος; Κάνε Pilates!

Το Pilates, εκτός από το ότι θα σε εκπαιδεύσει να χειρίζεσαι το σώμα σου σωστά, προοδευτικά θα βελτιώσει αισθητά τη στάση σου. Αυτό πέραν όλων των παραπάνω, θα σου τονώσει και την αυτοπεποίθηση!

Γιατί τι πιο όμορφο από μία «περήφανη κορμοστασιά»;;


Από την Αλίκη Ζωγράφου, πιστοποιημένη pilates instructor. Βρείτε την καθημερινά στο Power House Project στη Γλυφάδα, (Κολοκοτρώνη 36).

Η αρχική δημοσίευση του άρθρου, έγινε στο προσωπικό της ιστολόγιο, morethanjustpilates.