Skip to main content
MeditationYoga

Σοφία και Διάκριση

Από 24 Οκτωβρίου, 2022Χωρίς Σχόλια1 λ. ανάγνωσης
Σοφία και Διάκριση

Σοφία και Διάκριση

Μερικά από τα οφέλη του διαλογισμού για εμένα είναι:

Ένα από τα μεγαλύτερα oφέλη που μου έχει προσφέρει ο διαλογισμός, είναι η Σοφία και η Διάκριση.

Kάνοντας μια ανασκόπηση στη ζωή μου, φτάνω να βάλω το διαλογισμό στο μεγαλύτερο βάθρο των θεραπευτικών εργαλείων που με έχουν βοηθήσει.

Υπάρχουν διαστήματα που σταματώ τη λήψη ιαμάτων, ακόμα και την προσωπική μου πρακτική των asana της yoga καθώς και άλλα.

Εδώ και χρόνια όμως, αυτό που δε σταματά αλλά έχει γίνει τρόπος ζωής, είναι το να μπαίνω «μέσα μου», οδηγώντας την επίγνωσή μου στον προσωπικό ειρηνικό χώρο του εαυτού μου. Να επικοινωνώ με εμένα, να καθαρίζω το μυαλό από το εγώ μου, και μετά συνήθως λαμβάνω απαντήσεις και καθοδήγηση σε ερωτήματα που με απασχολούν.

«Ειρηνικός χώρος»?

Ναι. «Ξεσκονίζοντας» τα ασυνείδητα δέρματα που φοράμε σαν παλτά κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάπου υπάρχει. Και αυτό είναι σίγουρο. Σε όλους υπάρχει. Και αν τον έχεις ήδη συναντήσει, θέλεις να τον συναντάς όλο και πιο συχνά.

Επιπλέον, οι τεχνικές αναπνοών αποτελούν αναπόσπαστο και αναγκαίο, κομμάτι της καθημερινότητάς μου, βοηθώντας με να μειώσω τη γρηγοράδα και το άγχος, όποτε αυτό παρουσιάζεται, ή αντίστοιχα να δραστηριοποιηθώ/ξυπνήσω τις στιγμές που το Tamas (ληθαργικότητα) παρουσιάζεται.

Στα μαθήματα Yoga που διδάσκω, ο διαλογισμός, οι τεχνικές αναπνοών και η συνειδητή χαλάρωση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διδασκαλίας μου.

Ακούγοντας πολλοί άνθρωποι «διαλογισμός», αποθαρρύνονται επειδή φαντάζονται εικόνες που έχουν δει κατά καιρούς με ανθρώπους να στέκονται ακίνητοι με τέλειες καθιστές θέσεις στο σώμα, με γαλήνια όψη και μερικές από τις σκέψεις που έχουν είναι: «Δεν είμαι εγώ έτσι, δε μπορώ να κάτσω ακίνητος/η».

Υπάρχουν στάδια και στο διαλογισμό, όπως και στη γιόγκα, όπως και σε κάθε άθλημα, δραστηριότητα, νέα δεξιότητα.

Αν σκεφτεί ο κάθε ασκούμενος και στη γιόγκα, πώς έβλεπε στις αρχές που ξεκίνησε τους προχωρημένους, ή πόσο πολύ πιανόταν το σώμα του από τις θέσεις ενώ τώρα πια δεν πιάνεται…θα καταλάβει πως…η υπομονή, ο  χρόνος που αφιέρωσε και η σταθερότητα της πρακτικής του τον οδήγησαν σε αυτό το σημείο που βρίσκεται τώρα.

Έτσι ακριβώς συμβαίνει και με το διαλογισμό.

Στην αρχή κατηγορείς τον εαυτό σου πως δε μπορείς να συγκεντρωθείς, επειδή έχεις πολλές σκέψεις.

Κι όμως!

Αυτή είναι η πρώτη σου επιτυχία!

Επειδή, κατάφερες να αποκτήσεις επίγνωση των σκέψεών σου!

Και αυτό, είναι το πρώτο βήμα!

Παρακολουθώντας ένα μάθημα Yoga που περιλαμβάνει και asanas (σωματικές πόζες), γλιτώνεις πολλά «εμπόδια» συγκέντρωσης και βήματα, για να έρθεις πιο κοντά σε αυτό που σημαίνει διαλογισμός.

Που δεν είναι η απουσία σκέψεων.

Αλλά η παρατήρηση και η συνειδητή μη ταύτιση με τις σκέψεις.

Ωφελείσαι της αποτοξίνωσης του μυϊκού συστήματος και της εξισορρόπησης των ενεργειακών καναλιών (nadis/μεσημβρινών), o νους έχει γίνει ήδη πιο δεκτικός και μπορεί να συγκεντρωθεί πιο εύκολα, η στάση σου μπορεί να είναι πιο άνετη.

Και μετά έρχεται ο διαλογισμός, που χωρίς να το καταλάβεις: «ΔΕ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΦΥΓΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑΣ»!

To σκέφτεσαι ακόμα να μπεις σε ένα Yoga class και να αρχίσεις το προσωπικό σου ταξίδι προς την ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ?


Μαρία Παπαδοπούλου/Mariasana     

Yoga Teacher & Mindfulness Coach

Positive Psychology

Bach Remedies Consulting

Sound massage healing 

Reflexologist