Skip to main content
WellnessYoga

Ανοιχτός Νους, ανοιχτά γονίδια

Από 24 Οκτωβρίου, 2022Χωρίς Σχόλια1 λ. ανάγνωσης
Γιόγκα και επιγενετική

Γιόγκα και επιγενετικήΤα αποτελέσματα της γιόγκα στην επιγενετική!

Η Yoga  είναι μια φυσική,  πνευματική και ψυχική πρακτική που περιλαμβάνει έλεγχο της αναπνοής, διαλογισμό, ενσυνείδηση και συγκεκριμένες στάσεις του σώματος.

Πέρα από το πνευματικό της κομμάτι, η γιόγκα έχει πολλά ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία . Έχει τη δυνατότητα να γίνει το ιατρικό εργαλείο του μέλλοντος.

Στη βιβλιογραφία ,υπάρχουν πολλές μελέτες και κριτικές που τονίζουν την επίδραση και την αποτελεσματικότητα της γιόγκα . Επιδρά  στην ψυχική υγεία, τη φυσική κατάσταση, τις  καρδιοπνευμονικές  παθήσεις, το μεταβολικό ,το ενδοκρινές και το μυοσκελετικό σύστημα καθώς και σε  συγκεκριμένες παθήσεις, όπως η επιληψία και ο καρκίνος.

Πρόσφατα, ο χώρος της ιατρικής δραστηριότητας της γιόγκα έχει διευρυνθεί με την επιγενετική.

Η επιγενετική είναι η διαδικασία με την οποία αλλάζει η λειτουργία των γονιδίων (σημ. συντ: ο φαινότυπος επιστημονικά), αλλά όχι το ίδιο το DNA αυτό καθεαυτό!

Οι επιγενετικές αλλαγές συμβαίνουν στο εξωτερικό του γονιδίου, κυρίως μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται μεθυλίωση.

Η μεθυλίωση DNA είναι μια βιολογική διαδικασία , κατά την οποία προστίθενται ομάδες μεθυλίου στο μόριο του DNA. Η μεθυλίωση μπορεί να αλλάξει τη δραστηριότητα ενός τμήματος  του DNA , χωρίς να αλλάξει την ακολουθία των βάσεων του (δηλ.,τυπικά το μόριο του DNA είναι το ίδιο)!

Τον Ιούνιο του 2016, πραγματοποιήθηκε μια πιλοτική έρευνα παίρνοντας δύο γκρουπ γυναικών.

Γυναίκες που είχαν ψυχολογική δυσφορία συμμετείχαν σε ωριαία μαθήματα γιόγκα δύο φορές την εβδομάδα,  διάρκειας 8 εβδομάδων (1o γκρουπ). Συγκριτικά με όσες  δεν συμμετείχαν σε αυτήν τη θεραπεία (2ο γκρουπ), είχαν μετρήσιμες επιγενετικές αλλαγές, στους βιοδείκτες  μεθυλίωσης του DNA τους και αύξηση σε μια συγκεκριμένη ανοσοποιητική πρωτεΐνη (την IL-6).

Η ομάδα της γιόγκα έδειξε χαμηλότερη μεθυλίωση DNA στους υποδοχείς του παράγοντα νέκρωσης όγκου (TNF) στο σύνολό της.

Στις μέρες μας το άγχος είναι συχνά χρόνιο και η προφλεγμονώδης γονιδιακή έκφραση, μπορεί να είναι επίμονη με μεγάλες πιθανότητες να προκαλέσει σωματικά και ψυχιατρικά προβλήματα υγείας.

Έτσι, σήμερα αναφέρεται ρητά ότι τα οφέλη για την υγεία που προσφέρει η γιόγκα ως παρέμβαση νου-σώματος. Ξεκινούν σε μοριακό επίπεδο και μπορούν να αλλάξουν την ανάγνωση του DNA. Ενώ αποφεύγει την αποσύνδεση αυτής της αφήγησης. Αυτή η έρευνα επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ γιόγκα και επιγενετικής.

Αν και είναι απλώς μια πιλοτική μελέτη, τα αποτελέσματα φέρνουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις μοριακές αλλαγές που μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια και μετά από αυτήν την ευρεία και ολοένα και πιο δημοφιλή άσκηση.

Οι σημερινοί δάσκαλοι της γιόγκα  ισχυρίζονται ότι ακόμη και γενετικές διαταραχές μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω της πρακτικής μας με την μοναδική αυτή μέθοδο.

Επιγενετική σημαίνει απλώς αυτό: Η τροφή που τρώτε, ο αέρας που αναπνέετε, το νερό που πίνετε, οι σκέψεις που σκέφτεστε, τα συναισθήματα που αισθάνεστε, η άσκηση που κάνετε και ο τρόπος ζωής που ακολουθείτε μπορούν να επηρεάσουν ισχυρά τη γενετική σας έκφραση!

Τη στιγμή που αλλάζεις την αντίληψή σου , είναι η στιγμή που ξαναγράφεις  τη χημεία του σώματός σου.

Dr. Bruce Lipton

 Από τον  Μισιρά Θεοδόσιο (πτ. ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ.) πιστοποιημένο Pilates Instructor 


Πηγές:

  1. Harkess KN, Ryan J, Delfabbro PH, Cohen-Woods S (2016) Preliminary indications of the effect of a brief yoga intervention on markers of inflammation and DNA methylation in chronically stressed women. Transl Psychiatry 6: e965.
  2. Gorski D (2017) Tai chi, Yoga ‘reprogram DNA’? Claims that mind-body practices improve health via epigenetics unfounded.
  3. Epigenetics Literacy Project.

INTERNATIONAL JOURNAL OF YOGA, Genetics, epigenetics, and pregenetics, Thayar M. Srinivasan,https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3193653/)