Skip to main content
Pilates

Βελτίωση της ισορροπίας – ιδιοδεκτικότητας μέσω του Pilates

Από 19 Σεπτεμβρίου, 2022Χωρίς Σχόλια1 λ. ανάγνωσης
Pilates

Τι είναι η ιδιοδεκτικότητα;

Πρόκειται για την αίσθηση της κίνησης και της θέσης του σώματος στο χώρο. Τον όρο της ιδιοδεκτικότητας περιέγραψε αρχικά ο σερ Τσαρλς Σκοτ Σέρινγκτον, Βρετανός νευροφυσιολόγος, ιστολόγος, βακτηριολόγος, και παθολόγος στις αρχές του 1900. Στη συνέχεια, ορίστηκε με πολλούς τρόπους. Ωστόσο η ιδιοδεκτικότητα χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες:

  1. Αυτή που σχετίζεται με τη θέση του σώματος και των αρθρώσεων στο χώρο.
  2. Αυτή που καλείται κιναισθητική συνειδητοποίηση και είναι η ικανότητα ελέγχου των κινήσεων των αρθρώσεων.

Σε τι ωφελούν οι ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας;

Οι ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας, συντελούν στη νευρομυϊκή συναρμογή μέσω της εκμάθησης της σωστής θέσης ισορροπίας του σώματος. Η αίσθηση της θέσης των αρθρώσεων, αναπτύσσει την αυτοματοποίηση της κίνησης και την αντίληψη για τη θέση και ισορροπία του σώματος.

Όταν η αίσθηση της ιδιοδεκτικότητας αυξάνεται κατά 50%. η πιθανότητα τραυματισμού μειώνεται κατά 80%”, αναφέρει ο Γεώργιος Σκόλιας στο βιβλίο του, Προπόνηση ισορροπίας και ιδιοδεκτικότητας (εκδόσεις Αθλότυπο).

Η ιδιοδεκτικότητα, κάνει το σώμα λιγότερο επιρρεπές σε συχνούς τραυματισμούς. Ενισχύει την σπονδυλική στήλη, την πλάτη και τους κοιλιακούς, ενώ παρέχει υποστήριξη σε αστραγάλους, γόνατα και αρθρώσεις του ισχίου. Τέλος, επειδή το σώμα αναγκάζεται να επιστρατεύσει περισσότερους μύες για να σταθεροποιηθεί, με αυτό τον τρόπο καίγονται περισσότερες θερμίδες.

Η ικανότητα να ορίζουμε τη θέση του σώματός μας στο χώρο, να καθορίζουμε με ακρίβεια τις κινήσεις των άνω και κάτω άκρων μας, να αντιλαμβανόμαστε και να καθορίζουμε την ακριβή θέση ενός οργάνου ή ενός εργαλείου στο χώρο, εξαρτάται από τη λήψη, επεξεργασία, αξιολόγηση και αντίδραση σε ένα πλήθος πληροφοριών.

Στον έλεγχο των κινήσεων, συμμετέχουν ο νωτιαίος μυελός, το εγκεφαλικό στέλεχος, ο εγκεφαλικός φλοιός, η παρεγκεφαλίδα, οι βασικοί πυρήνες (βασικά γάγγλια), ο οπτικός θάλαμος και άλλα υποφλοιώδη κέντρα.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, όλες οι δραστηριότητες του κεντρικού νευρικού συστήματος, λήψη, επεξεργασία, αξιολόγηση και αντίδραση εκφράζονται με τη συστολή των μυών.

Η δραστηριότητα κίνησης, μπορεί να εκδηλώνεται στα πλαίσια σκόπιμης κίνησης ή κίνησης για τη ρύθμιση της στάσης του σώματος, δηλαδή ελέγχου της ισορροπίας και της θέσης του σώματος στο χώρο.

Βελτίωση της ισορροπίας

Η μέθοδος του Pilates, έχει πλούσιο ρεπερτόριο ασκήσεων για την βελτίωση της ισορροπίας  –  ιδιοδεκτικότητας. Η φιλοσοφία του εξάλλου, είναι ότι σε κάθε κίνηση το σώμα δουλεύει ως σύνολο.

Πρεσβεύει την ακρίβεια στην κίνηση και την απόλυτη αντίληψη της θέσης του σώματος, κάθε χρονική στιγμή της άσκησης. Επειδή ακριβώς απευθύνεται στο σώμα συνολικά, διορθώνει ασυμμετρίες και χρόνιες αδυναμίες. Επίσης μας διδάσκει ιδανικά πράγματα για το σώμα μας, τα οποία μπορούμε να μεταφέρουμε στην καθημερινότητά μας.

Αν λοιπόν, θέλεις να βελτιώσεις την ισορροπία και τον έλεγχο του σώματος σου, ξεκίνα Pilates!


Από την Αλίκη Ζωγράφου, πιστοποιημένη yoga & pilates instructor. Βρείτε την καθημερινά στο Power House Project στη Γλυφάδα, (Κολοκοτρώνη 36).

Η αρχική δημοσίευση του άρθρου, έγινε στο προσωπικό της ιστολόγιο, morethanjustpilates.