Skip to main content
Wellness

Γιατί είναι σημαντικό το νερό;

Από 24 Οκτωβρίου, 2022Χωρίς Σχόλια1 λ. ανάγνωσης
Γιατί είναι σημαντικό το νερό;

Καθημερινά ακούμε ότι το νερό είναι απαραίτητο για την υγεία μας. Η διατήρηση της ενυδάτωσης είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευεξία. Το ανθρώπινο σώμα χρησιμοποιεί και χάνει νερό κάθε μέρα. Το νερό είναι το μεγαλύτερο συστατικό του ανθρώπινου σώματος. Το συνολικό νερό του σώματος είναι κατά μέσο όρο στο 60% του σωματικού βάρους. Η περιεκτικότητα σε νερό διαφόρων οργάνων κυμαίνεται από 83% στο αίμα έως μόνο 10% στον λιπώδη ιστό. Πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον 8 με 10 ποτήρια νερό την ημέρα.

Γιατί είναι σημαντικό το νερό;

10 οφέλη του πόσιμου  νερού

  • Ενισχύει την υγεία και την ομορφιά του δέρματος

Με την αφυδάτωση, το δέρμα μπορεί να γίνει πιο ευάλωτο σε δερματικές διαταραχές και πρόωρες ρυτίδες.

  • Βοηθάει στην πέψη 

οι ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι  το πόσιμο νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα γεύμα θα βοηθήσει το σώμα σας να διασπάσει τα τρόφιμα που τρώτε πιο εύκολα. Αυτό θα σας βοηθήσει να αφομοιώσετε τα τρόφιμα πιο αποτελεσματικά και να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα γεύματά σας.

  • Βοηθάει στην απώλεια βάρους

Μελέτες έχουν συνδέσει το σωματικό λίπος και την απώλεια βάρους με πόσιμο νερό . Η κατανάλωση περισσότερου νερού ενώ κάνετε δίαιτα και άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε επιπλέον κιλά.

  • Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας 

Η κατανάλωση άφθονου νερού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας, ειδικά σε άτομα που γενικά δεν πίνουν αρκετό νερό.Ποτήρι με νερό

  • Βοηθάει στην θεραπεία και στην πρόληψη των λίθων στα νεφρά

Οι πέτρες στα ούρα είναι οδυνηρές συστάδες ορυκτών κρυστάλλων που σχηματίζονται στο ουροποιητικό σύστημα. Η αυξημένη πρόσληψη νερού φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων στα νεφρά.

  • Βελτιώνει την κυκλοφορία του  οξυγόνου στο αίμα

Το νερό μεταφέρει χρήσιμα θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα σας. Η επίτευξη της καθημερινής πρόσληψης νερού θα βελτιώσει την κυκλοφορία σας και θα έχει θετικό αντίκτυπο στη συνολική υγεία σας.

  • Λιπαίνει τις αρθρώσεις 

Ο χόνδρος, που βρίσκεται στις αρθρώσεις και στους δίσκους της σπονδυλικής στήλης, περιέχει περίπου 80 τοις εκατό νερό. Η μακροχρόνια αφυδάτωση μπορεί να μειώσει την ικανότητα απορρόφησης των κραδασμών των αρθρώσεων, οδηγώντας σε πόνο στις αρθρώσεις.

  • Σχηματίζει σάλιο και βλέννα 

Το σάλιο μας βοηθά να αφομοιώσουμε το φαγητό μας και διατηρεί το στόμα, τη μύτη και τα μάτια υγρά. Αυτό αποτρέπει την τριβή και τη ζημιά. Το πόσιμο νερό διατηρεί επίσης το στόμα καθαρό. Αν καταναλώνεται αντί για γλυκά ποτά, μπορεί επίσης να μειώσει την τερηδόνα.

  • Διατηρεί την αρτηριακή πίεση χαμηλή 

Η έλλειψη νερού μπορεί να προκαλέσει το πάχος του αίματος ,τότε η καρδιά πρέπει σταδιακά να εργαστεί σκληρότερα για να προωθήσει αίμα και οξυγόνο στο σώμα μας   με αποτέλεσμα την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

  • Το νερό μπορεί να βοηθήσει να απαλλαγούμε από την κυτταρίτιδα 

Εκτιμάται ότι το 90% των γυναικών έχουν κυτταρίτιδα. Ενώ η απαλλαγή από την κυτταρίτιδα  μπορεί να μην είναι εντελώς ρεαλιστική, μπορεί να είναι δυνατόν να αποφευχθεί ή να μειωθεί η εμφάνισή της. Η λύση είναι φθηνή, εύκολη, ασφαλής και φυσική,  δεν είναι άλλο από την κατανάλωση περισσότερου νερού.

 


Από την Θεοδώρα Μπουλινάκη , πιστοποιημένη Pilates Instructor