Skip to main content
Meditation

Πραναγιάμα & διαλογισμός

Από 19 Σεπτεμβρίου, 2022Χωρίς Σχόλια1 λ. ανάγνωσης
Πραναγιάμα & διαλογισμός

Ο διαλογισμός είναι μία μορφή πνευματικής συγκέντρωσης που επιτυγχάνεται με τη βαθιά χαλάρωση, την απομάκρυνση κάθε σκέψης και εξωτερικών ερεθισμάτων από τη συνειδητότητα του υποκειμένου. Σκοπός του διαλογισμού είναι η άντληση γνώσης ή και εμπειριών άμεσα, χωρίς τη χρήση των αισθητηρίων οργάνων του ανθρώπου. Το σταμάτημα του νου με άπλα λόγια .

Μα γιατί να προσπαθήσουμε να ακινητοποιήσουμε ότι πολυτιμότερο μας δόθηκε από την φύση..?

Και η απάντηση με «σύγχρονη» ορολογία είναι: «Μα για να νικήσουμε το Matrix» Και τι ακριβώς είναι το Matrix? To matrix είναι οι αλυσίδες των αλυσοδεμένων στην σπηλιά του Πλάτωνα, είναι η MAYA στην Βεδαντική Φιλοσοφία, είναι το πέπλο της Ίσιδος … Είναι το σύστημα των πεποιθήσεων που κουβαλάμε στο υποσυνείδητο μας και μας ταυτίζει με τους ρόλους που παίζουμε μέσα στο σύστημα … Είναι οι αισθήσεις μας που μας παραπλανούν δείχνοντας έναν κόσμο του αισθητού μη πραγματικό όμως .. Ο εχθρός είναι κάθε τι που γιγαντώνει αυτή την τάση της προσκόλλησης στους ρόλους μας ..

Αδειάζουμε λοιπόν την κούπα μας κάθε δευτέρα βράδυ και την γεμίζουμε με εσωτερική Γνώση.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανακαλύπτουν τον διαλογισμό και αφαιρώντας του τον θρησκευτικό χαρακτήρα τον χρησιμοποιούν ως μέσον για να ξεπεράσουν τα άγχη και τις φοβίες τους, να ηρεμήσουν, να βρουν συναισθηματική ισορροπία, ακόμα και για να γιατρευτούν από πολλές ασθένειες.

Ο Διαλογισμός αποδείχτηκε ωφέλιμος στη θεραπεία πολλών ιατρικών προβλημάτων όπως ακανόνιστη καρδιακή λειτουργία, πονοκέφαλοι, ημικρανίες, υπέρταση. Έχει θαυμάσια αποτελέσματα σε περιπτώσεις εθισμού στα ναρκωτικά, το αλκοόλ και το κάπνισμα. Πολλοί ψυχοθεραπευτές συστήνουν διάφορα συστήματα Διαλογισμού στους ασθενείς τους για να τους βοηθήσουν να βρουν την χαμένη αυτοπεποίθηση τους, να απαλλαγούν από φοβίες, άγχος και να λύσουν πολλά ψυχολογικά προβλήματα.

Η γαλήνη, η ψυχραιμία και η αντίσταση στις αρρώστιες, τον πόνο, το κρύο και την ζέστη είναι χαρακτηριστικά των ανθρώπων που Διαλογίζονται καθημερινά για πολλά χρόνια. Ο Διαλογισμός είναι μια θαυματουργή τεχνική ηλικίας χιλιάδων ετών στην οποία στρέφονται όλο και περισσότερο (όχι από μόδα) οι ταλαιπωρημένοι από άγχη και ψυχολογικά προβλήματα άνθρωποι της σύγχρονης κοινωνίας.

Τι μπορούμε να πετύχουμε όπως με εκατοντάδες επιστημονικές έρευνες έχει αποδειχτεί: Ο μεταβολισμός πέφτει κατά 16% (σκεφτείτε πως στον ύπνο πέφτει μόνο κατά 8%), οι αναπνοές μειώνονται από 7 έως 16 το λεπτό, οι λειτουργίες της καρδιάς πέφτουν κατά 30%, έχουμε άμεση απομάκρυνση του γαλακτικού οξέως από τους μύες, ο εγκέφαλος λειτουργεί με κύματα ΑΛΦΑ (πολλές φορές μέσα στον Διαλογισμό πέφτουμε και στο επίπεδο ΘΗΤΑ & ΔΕΛΤΑ), έχουμε αύξηση της ηρεμίας (μετριέται με την αντίσταση που παρουσιάζει το δέρμα ), έχουμε αρμονική λειτουργία των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου (αριστερό λογική και οργάνωση – δεξί δημιουργικότητα και ευαισθησία), παρουσιάζεται πτώση της πίεσης στους υπερτασικούς και αύξηση σε υποτασικούς, ποιο ξεκούραστη καρδιά και πνεύμονες, αυξημένη αντίσταση στις αρρώστιες, γρήγορη επαναφορά στην ηρεμία από έντονα στρες, πιο γρήγορα αντανακλαστικά, μεγαλύτερη αντίληψη (αυξάνει η παρατηρητικότητα και η μνήμη, αύξηση της νοημοσύνης!!!! (28 πόντους έναντι 10 των υπολοίπων σε πείραμα που έγινε σε μαθητές), αύξηση αποδοτικότητα στην δουλειά κατά 50%, βελτίωση σχέσεων στον χώρο εργασίας κατά 65%, επίσης έχει μετρηθεί με διάφορους τρόπους αύξηση της αυτοπαραδοχής, αυτοπεποίθησης, αυθορμητισμού, αυτοέλεγχου, συναισθηματικής σταθερότητας, μείωση του άγχους και της κατάθλιψης, βελτίωση κατά 90% σε περιπτώσεις άσθματος, μείωση στο κάπνισμα, απαλλαγή από αλκοολισμό, μείωση στην χρήση φαρμάκων, απαλλαγή από τα ναρκωτικά, αύξηση της κοινωνικότητας σε φυλακισμένους, βελτιωμένη απόδοση σε αθλητές.