Skip to main content
Yoga

Τα πάντα για την Γιόγκα

Από 19 Σεπτεμβρίου, 2022Χωρίς Σχόλια1 λ. ανάγνωσης
Τα πάντα για την Γιόγκα

Με ιστορία περίπου 3000 χρόνων, η γιόγκα είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα συστήματα εκγύμνασης μια και τα οφέλη της – τόσο για το σώμα, όσο και για το πνεύμα, έχουν πια αποδειχτεί. Αν δεν την ξέρεις ήδη, ήρθε η στιγμή να τη γνωρίσεις. Με τη συνεργασία της Νίκης Πετρουλάκη, yoga expert.

Δύο σε ένα η λέξη γιόγκα προέρχεται από τη σανσκριτική ρίζα yuj (που σημαίνει ενώνω) και ουσιαστικά σημαίνει «ενώνω το σώμα με την ψυχή». Ήδη από το όνομά της λοιπόν καταλαβαίνουμε ότι η γιόγκα δεν είναι απλώς ένας τρόπος εξάσκησης του σώματος αλλά μία συνολική προσέγγιση στην ευεξία που δεν αφήνει απ’ έξω το πνεύμα, αντίθετα του δίνει ενεργό ρόλο για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Γιατί  κάνοντας Yoga γυμνάζεις όλους τους μύες του σώματος σου αλλά και τα εσωτερικά σου όργανα, καθώς οι σωστές αναπνοές, που παίζουν βασικό ρόλο στην εξάσκηση της Yoga, τα οξυγονώνει και τα αναζωογονεί, συμβάλλοντας στην καλύτερη λειτουργία τους. Οι διάφορες στάσεις της Yoga χαρίζουν ενδυνάμωση, ενέργεια, αντοχή, ισορροπία και ευλυγισία.

Επίσης έχει φανεί ότι ως σύστημα εκγύμνασης τονώνεί το ανοσοποιητικό μας και ανακουφίζει από πόνους στη πλάτη ή στον αυχένα, αναπνευστικά προβλήματα, συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης, γαστρεντερικές διαταραχές, προβλήματα βάρους κ.λπ. Κι όλα αυτά ενώ παράλληλα επιβραδύνει τη γήρανση σωματική και πνευματική και μας βοηθάει να αλλάξουμε τρόπο σκέψης, να ανεβάσουμε τη διάθεσή μας, να χαλαρώνουμε και να αποφορτιζόμαστε ή να μπορούμε να επιστρατεύουμε την ηρεμία και την ψυχραιμία μας στα δύσκολα. Μήπως είμαι πολύ μεγάλη; Εκτός από τα υπόλοιπα οφέλη της, ένα ακόμα καλό που έχει η Yoga είναι ότι είναι κατάλληλη για κάθε ηλικία, ακόμα και για άτομα άνω των 50, και φυσική κατάσταση.

Εννοείται ότι και εδώ ισχύει πώς όσο μικρότερος ξεκινήσει κανείς τόσο το καλύτερο, όμως όποτε και να το πάρεις απόφαση σίγουρα θα δεις αποτέλεσμα και μάλιστα καθόλου αμελητέο. Μπουμ! Αυτό που πρέπει να ξέρεις είναι ότι η yoga δεν έχει να κάνει μόνο με το σώμα, αλλά είναι μια πιο βαθιά πρακτική που μας βοηθά να ψάξουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Μαθαίνοντας το σώμα μας, μαθαίνουμε και άλλα κομμάτια της ύπαρξής μας και σιγά σιγά βάζοντας τη yoga ακόμα και στην καθημερινότητά μας γινόμαστε συνολικά καλύτεροι.

Μία φιλοσοφία, πολλά πρόσωπα. Παρότι η Yoga χαρακτηρίζεται από τις στατικές της ασκήσεις είναι μία μορφή άσκησης που έχει μείνει κάθε άλλο παρά στάσιμη. Έτσι με τον καιρό έχουν εξελιχθεί διάφορα είδη της, το καθένα από τα οποία εμπίπτει στην ενιαία φιλοσοφία της αλλά εστιάζει και κάπου αλλού. Γι’ αυτό και η Yoga είναι κατάλληλη για όλους αφού μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τη φυσική κατάσταση και τις ανάγκες του καθένα μας. Ας δούμε τα πιο δημοφιλή από αυτά.

Hatha yogaΠρόκειται για μια ήπια τεχνική που εστιάζει στον έλεγχο του σώματος που με τη σειρά του οδηγεί σε αυτόν του πνεύματο. Η Hatha και οι διάφορες παραλλαγές της (Ιntegral, Satyananda κ.λπ.), είναι αυτό που έχουμε ως yoga στο μυαλό μας οι περισσότεροι, μια και είναι η πιο διαδεδομένη στη Δύση, με τις γνωστές στάσεις (asanas) και τις αναπνοές (pranayama). Δεν εξαντλείται όμως εκεί αφού χρησιμοποιεί άλλες πέντε τεχνικές αυτοελέγχου που στοχεύουν στη χαλάρωση, τη συγκέντρωση, τον διαλογισμό κ.λπ. Είναι για μένα; Είναι ίσως ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να έρθεις σε επαφή με τη Yoga καθώς η ηλικία και η φυσική σου κατάσταση δεν αποτελούν καθόλου εμπόδιο στην εξάσκησή της. Κι αυτό γιατί μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα στις δικές σου ανάγκες και δυνατότητες.

Kundalini Yoga. Σκοπός της είναι να αφυπνίσει την ενέργεια που βρίσκεται εγκλωβισμένη στη βάση της σπονδυλικής μας στήλης και θεωρείται ότι τονώνει ειδικά τη σεξουαλικότητά μας και το ουρογεννητικό μας σύστημα! Δίνει μεγάλη έμφαση στην ακρίβεια της αναπνοής αλλά έχει λιγότερο αυστηρές στάσεις του σώματος. Είναι για μένα; Ναι, αν θες να εστιάσεις περισσότερο στο διαλογισμό και να ξεμπλοκάρεις την εσωτερική σου ενέργεια και δη τη σεξουαλική!

Ashtanga Yoga. Είναι μία από τις πιο πρόσφατες μορφές Yoga (γνωστή και ως Power ή Dynamic) και βασίζεται στη Ηatha, της οποίας αποτελεί μία πιο αερόβια εκδοχή. Οι στάσεις της δίνουν μεγάλη έμφαση στην ευθυγράμμιση του σώματος και το συγχρονισμό της αναπνοής με την κίνηση. Είναι για μένα; Αν ψάχνεις μια πιο «ενεργητική» μορφή της yoga και είσαι πιο νέα και ευλύγιστη. Καλό είναι να την αποφύγεις αν έχεις μυοσκελετικά ή άλλα προβλήματα (πίεση κ.λπ.), αν δεν έχεις ξαναασχοληθεί ποτέ με τη yoga ή είσαι πιο μεγάλη σε ηλικία.

Iyengar yoga Δίνει μεγάλη έμφαση στην ακρίβεια των στάσεων και τη σωστή ευθυγράμμιση του σώματος ενώ στη συγκεκριμένη μορφή Yoga χρησιμοποιούνται και βοηθήματα ( καρέκλες, στρώματα, blocks κ.λπ.).

Είναι για μένα; Αυτό το είδος είναι εξαιρετικό για άτομα που δεν έχουν ξαναασχοληθεί με τη yoga καθώς και για άτομα με μυοσκελετικά προβλήματα, ισχιαλγία, αρθριτικά,κ.λπ. και προβλήματα αναπνοής (άσθμα κ.λπ.) αφού την απελευθερώνει.

Οι νέες τάσεις Εκτός από τα είδη yoga που αναφέραμε και τα ακόμα περισσότερα που υπάρχουν, τον τελευταίο καιρό έχουν μπει δυναμικά στο παιχνίδι και δύο ακόμα.

Η hot yoga γίνεται σε ζεστό χώρο έτσι ώστε οι μυς να ζεσταθούν πιο γρήγορα (έτσι αποφεύγεται ακόμα περισσότερο ο κίνδυνος τραυματισμού) και να προκληθεί εφίδρωση. Στα πλεονεκτήματά της συγκαταλέγεται το ότι καίει περισσότερες θερμίδες, συμβάλλει στην αποτοξίνωση του σώματος, πετυχαίνει ακόμα περισσότερη ευλυγισία και απαλύνει τους πόνους στις αρθρώσεις καθώς και άλλα μυοσκελετικά προβλήματα κ.ά.

Η aerial yoga από την άλλη γίνεται σε υφάσματα και ιμάντες που κρέμονται από το ταβάνι, γεγονός που σημαίνει ότι πρακτικά το σώμα σου είναι στον αέρα. Αυτό το είδος αυξάνει αισθητά τη μυϊκή σου δύναμη, γυμνάζει πολύ τον κορμό καθώς για να στηρίζεσαι καλύτερα πρέπει να εστιάσεις εκεί και σου χαρίζει μοναδική αίσθηση ευεξίας.

Μάθε ότι… Η yoga μπορεί να είναι κατάλληλη ακόμα και για εγκύους (μετά τον τρίτο μήνα και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού) αφού μπορεί να τις ανακουφίσει από τους πόνους της μέσης και να βελτιώσει την ευκινησία τους. Εννοείται ότι σε αυτή την περίπτωση οι ασκήσεις προσαρμόζονται ώστε να είναι ασφαλείς για τη μέλλουσα μαμά. Επίσης yoga μπορεί να γίνει και από παιδιά άνω των 6 ετών, προσφέροντάς τους δύναμη, ευλυγισία αλλά και αυτοπεποίθηση!