Skip to main content
Yoga

Stretching and yoga

Από 19 Σεπτεμβρίου, 2022Χωρίς Σχόλια1 λ. ανάγνωσης
Stretching and yoga

Ευελιξία – ευκινησία – ευλυγισία – εύρος κίνησης

Σίγουρα μια από αυτές τις λέξεις θα τις έχετε ακούσει αν λίγο έχετε ασχοληθεί με άσκηση. Όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε, πως το ανθρώπινο σώμα κατά την βρεφική παιδική ηλικία είναι πιο ελαστικό, σίγουρα έχετε προσέξει μωρά να πιάνουν το πόδι και να το φέρνουν μέχρι το κεφάλι πολύ άνετα!

Η ηλικία παίζει ρόλο. Αρχίζοντας από την ηλικία των 30 ή 40 ετών, η ευελιξία μειώνεται συνεχώς, με τους άνδρες να την χάνοουν πιο γρήγορα από τις γυναίκες. Αλλά αυτή η μείωση δεν συμβαίνει ομοιόμορφα σε όλο το σώμα. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι ώμοι και ο κορμός τείνουν να χάσουν το εύρος κίνησης τους πιο γρήγορα από τους αγκώνες και τα γόνατα, για παράδειγμα. Σε οποιαδήποτε ηλικία, μπορεί να είστε σχετικά ευέλικτοι σε ένα μέρος του σώματός σας και να έχετε περιορισμένο εύρος κίνησης σε άλλο. Η ευελιξία μπορεί επίσης να ποικίλει από τη μια πλευρά στην άλλη. Όσον αφορά τη βέλτιστη δυνατή ευελιξία, δεν υπάρχει οριστική απάντηση.

Γνωρίζουμε ότι η χαμηλή εμβέλεια κίνησης μπορεί να παρεμποδίσει την αθλητική απόδοση, να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμών και να καταστήσει πιο δύσκολη ακόμα και την καθημερινή ζωή. Είναι επίσης αλήθεια ότι ένα υψηλό επίπεδο ευελιξίας είναι επωφελές σε όλους από κάποιον που κάει δραστηριότητες όπως η γυμναστική, το κολύμπι το τρέξιμο ή το μπαλέτο μέχρι ένα απλό άνθρωπο που κάνει τις απλές καθημερινές δραστηριότητες και χρησιμοποιεί το σώμα. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν εκτός από δύναμη την αντοχή, την έκρηξη, να δουλεύουμε και την ευελιξία του σώματος μας.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να γίνουμε ανθρώπινοι κόμποι. Οπως και μια ακραία δυσκαμψία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα, έτσι μπορεί και μια εξαιρετική ευελιξία. Οι άνθρωποι που έχουν “υπέρ ελαστικότητα” είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν πόνο και αθλητικές βλάβες. Είναι ενδιαφέρον ότι είναι επίσης σε υψηλότερο κίνδυνο διαταραχών άγχους.

Η βελτιωμένη ευελιξία, η οποία αναφέρεται στο πόσο ένας μυς διατείνεται, είναι ένα βασικό όφελος που προσφέρουν οι κινήσεις- στάσεις της γιόγκα. Καθημερινές εργασίες όπως το δέσιμο των παπουτσιών, η επίτευξη των αντικειμένων σε ντουλάπια και η ανύψωση αντικειμένων, να μπορώ να στρίβω, μπορούν να γίνουν ευκολότερες.

Όλα αυτά τα οφέλη καθίστανται ακόμα πιο σημαντικά καθώς μεγαλώνουμε, γιατί οι μύες φυσικά γίνονται αυστηρότεροι και βραχύτεροι με τα χρόνια. Η γιόγκα και το stretching, είναι τρόποι για να κρατήσετε τους μυς σας ελαστικούς.

Τα οφέλη;

  • Εύρος κίνησης

Το stretching και η γιόγκα μπορούν να διατηρήσουν την ελαστικότητα στις αρθρώσεις του σώματος, και στους συνδέσμους και να βελτιώσουν το εύρος της κίνησης. Ένα αυξημένο εύρος κίνησης από το τέντωμα ,σας επιτρέπει περισσότερη κινητικότητα και ευκινησία.

  • Καλύτερη κυκλοφορία

Το stretching και η γιόγκα ενθαρρύνουν την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των αρθρώσεων και των μυών. Αυτό αποφέρει ταχύτερη επούλωση οποιωνδήποτε μυϊκών τραυματισμών και περισσότερων θρεπτικών συστατικών που έρχονται στους μύες ανά πάσα στιγμή.

  • Ανακούφιση από τον πόνο

To Stretching και η γιόγκα μπορούν να παρέχουν ανακούφιση από τον πόνο στην πλάτη και την αρθρίτιδα, επίσης να διευκολύνουν τον πονοκέφαλο, βελτιώνοντας την κυκλοφορία και τη ροή οξυγόνου στο κεφάλι. Η πτυχή χαλάρωσης του τεντώματος και της γιόγκα μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση του πόνου. Η αυξημένη ευελιξία παρέχει καλύτερη ισορροπία και χρόνο αντίδρασης στην αντιμετώπιση της αστάθειας. Αυτά τα οφέλη είναι σημαντικά σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά ιδιαίτερα κρίσιμα καθώς μεγαλώνουμε.

Αντί να ανησυχείτε για το πώς φαίνεται η ευελιξία σας σε σύγκριση με εκείνη των άλλων, θα πρέπει να εστιάσετε στο τι είναι σωστό και ρεαλιστικό για τον εαυτό σας. Αξιολογήστε ποιες είναι οι ανάγκες σας και πώς το τέντωμα μπορεί να τις αντιμετωπίσει. Για παράδειγμα, ίσως ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματός σας είναι ιδιαίτερα άκαμπτο και σας κρατά πίσω στις προπονήσεις σας. Ή ίσως θέλετε να βελτιώσετε την ευελιξία σας για να βοηθήσετε το παιχνίδι του τένις ή του γκολφ σας, ή να κάτσετε στο πάτωμα και να παίξετε με τα παιδιά σας ή τα εγγόνια σας.

By: Nicki Petroulaki

Power House Project