Η γιόγκα παρέχει μία ολιστική διάσταση θεραπείας, συμβάλλοντας στην ύφεση της νόσου, σε συνδυασμό πάντα με την θεραπευτική αγωγή
Η εφαρμογή της γιόγκα σε συνδυασμό με την συμβατική αγωγή για την αντιμετώπιση της Ρευματοειοδούς Αρθρίτιδας φαίνεται ότι μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της έντασης των συμπτωμάτων και σε καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Restorative Neurology and Neuroscience.
Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις. Τα συχνότερα συμπτώματά της είναι πόνος και οίδημα στις αρθρώσεις, καθώς και πολύωρη πρωινή δυσκαμψία. Είναι η δεύτερη πιο συχνή μορφή φλεγμονώδους αρθρίτιδας. Η κόπωση, η κατάθλιψη και η ευερεθιστότητα, ανήκουν στην συμπτωματολογία της νόσου.
Η συνύπαρξη της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας με την κατάθλιψη, αποτελεί ένα σημαντικό φορτίο για τους πάσχοντες, τα άτομα που τους φροντίζουν, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και την κοινωνία στο σύνολό της. Η κατάθλιψη μοιάζει να μειώνει την συμμόρφωση των ασθενών και την τήρηση της ιατρικής θεραπείας οδηγώντας σε επιδείνωση της υγείας και αυξάνοντας τη σοβαρότητα της νόσου.
Οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών All India στο Νέο Δελχί, διαπίστωσαν πως οκτώ βδομάδες γιόγκα μπορεί να μειώσουν την ένταση των σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων, σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Αξιοσημείωτες βελτιώσεις παρατηρήθηκαν στα επίπεδα των δεικτών φλεγμονής, αλλά και στην αξιολόγηση της πορείας της νόσου στους ασθενείς. Οι 72 ασθενείς της μελέτης έκαναν 120 λεπτά γιόγκα, πέντε μέρες την εβδομάδα για οχτώ εβδομάδες, ενώ παράλληλα ακολουθούσαν θεραπευτική αγωγή.
Ρευματοειδής Αρθρίτιδα. Τι λένε οι ειδικοί;
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι βάσει των ευρημάτων τους, το εντατικό πρόγραμμα γιόγκα, σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή οδήγησε σε ύφεση της νόσου και καλύτερη κλινική εικόνα των ασθενών.
Επιπρόσθετα μείωσε τη σοβαρότητα της κατάθλιψης που παρουσιάζεται συχνά στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα», εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια Rima Dada, Καθηγήτρια του τμήματος Ανατομίας στο Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών All India. Σημείωσε επίσης ότι η υψηλή δραστηριότητα της νόσου και η υποβόσκουσα κατάθλιψη συνδέονται με αυξημένη αναπηρία και μειωμένη ποιότητα ζωής των ασθενών.
Η Δρ. Dada κατέληξε, λέγοντας πως “αυτή η έρευνα προσφέρει μία νέα επιλογή. Οι φαρμακευτικές αγωγές μπορούν να παρέχονται συνδυαστικά με συμπληρωματικές δράσεις όπως η γιόγκα, για να ανακουφίσουν τόσο τα σωματικά, όσο και τα ψυχικά συμπτώματα των ασθενών”.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η γιόγκα παρέχει μία ολιστική διάσταση θεραπείας, συμβάλλοντας στην ύφεση της νόσου, σε συνδυασμό βέβαια με την θεραπευτική αγωγή.
Επίσης, δεδομένου ότι οι περισσότερες ασθένειες έχουν και μια ψυχοσωματική διάσταση, η προσέγγιση της γιόγκα θα μπορούσε να εφαρμοστεί ευρύτερα και σε άλλα θεραπευτικά πλαίσια, σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές.
Πηγή: ygeiamou.gr