Skip to main content
Yoga

YogAll

Από 19 Σεπτεμβρίου, 2022Χωρίς Σχόλια1 λ. ανάγνωσης
YogAll

Ο κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά στις αλλαγές που έρχονται στη ζωή του. Για κάποιους η άσκηση είναι απλώς μια υποχρέωση, για άλλους είναι μια δραστηριότητα που τους μοιάζει ουδέτερη, ενώ για κάποιους άλλους είναι τρόπος ζωής, είναι τρόπος ευτυχίας.

Εγώ είμαι ξεκάθαρα στην τρίτη κατηγορία: για μένα δε νοείται ζωή χωρίς κίνηση, δε νοείται ηρεμία και ευεξία χωρίς άσκηση. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, είμαι δραστήρια και φροντίζω το σώμα μου με το να του δίνω όσα χρειάζεται και το κυριότερο την ευκαιρία να κινηθεί και να πετύχει όλα αυτά για τα οποία φτιάχτηκε. Η yoga όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή άσκηση. Προσωπικά η γνωριμία με την yoga μου άλλαξε την ζωή και ήθελα να μιλήσω για τους τρόπους με τους οποίους το κατάφερε αυτό.

Αυτοπεποίθηση. Στην yoga δουλεύουμε πολύ το κέντρο του σώματός μας, τον πυρήνα μας – αυτό χτίζει την δύναμή μας και την αυτοπεποίθηση. Ό,τι πετυχαίνω στη yoga το χρησιμοποιώ και στους υπόλοιπους τομείς της ζωής
μου και έχω κάνει πράγματα που δεν πίστευα ποτέ ότι θα είχα την δύναμη να καταφέρω.

Αισιοδοξία. Ή μάλλον καλύτερα: εμπιστοσύνη στον εαυτό μου ότι θα τα καταφέρει. Στο παρελθόν, είχα την τάση να βυθίζομαι στα σκοτάδια της διάθεσής μου, περιμένοντας το χειρότερο με απαισιοδοξία. Η yoga με δίδαξε το αντίθετο: ότι το να οπτικοποιείς στο μυαλό σου την ευτυχία και την επιτυχία αυξάνει τις πιθανότητες να βγουν αληθινές. Όταν βουτάς στον εαυτό σου και δουλεύεις την πλευρά που σε κρατά πίσω, δεν πας παρά μόνο μπροστά.

Φροντίδα. Πάντα ήμουν προσεκτική με την διατροφή μου – ήμουν εξάλλου αθλήτρια- αλλά τώρα περισσότερο από ποτέ βλέπω την τροφή σαν το καύσιμο και το εργαλείο μου, ένας τρόπος να δείξω στο σώμα μου ότι είμαι εδώ για να το αγαπάω και να το φροντίζω. Και αυτό, φυσικά, μου ανταποδίδει την φροντίδα!

Ένα άλλο είδος ηρεμίας και πνευματικότητας. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι στράφηκα σε συγκεκριμένο δόγμα ή θρησκεία – στράφηκα προς τα μέσα μου και αυτό με έκανε να συνδεθώ με κάτι πολύ μεγαλύτερο από μένα.

 Φιλίες. Μέσω της yoga έχω κάνει μερικές από τις σημαντικότερες φιλίες της ζωής μου. Δεν μπορώ παρά να συνδεθώ βαθιά με τους ανθρώπους με τους οποίους μοιράζομαι τόσο ουσιαστικές στιγμές και μάλιστα σε ένα περιβάλλον που αποβάλλει κάθε τοξικότητα. Μπορεί να μην μοιάζουμε σε πολλά, μπορεί υπό άλλες συνθήκες να γνωριζόμασταν ποτέ, αλλά είμαι ευγνώμων που η yoga έφερε τις φιλίες αυτές στη ζωή μου.

 Όχι πια φόβος. Όσο μεγάλωνα, ο φόβος έπαιζε μεγάλο ρόλο στη ζωή μου. Φόβος για το μέλλον, ανασφάλεια, άγχος – πείτε το όπως θέλετε. Η yoga μου έδωσε τα εργαλεία να επεξεργάζομαι τον φόβο αυτό και να τον διαλύω με κουράγιο και ψυχραιμία.

Αποδοχή του εαυτού μου. Αυτό δεν χρειάζεται επεξήγηση – όσο κοιτάς προς τα μέσα και εκτιμάς το πόσο μπορείς να αλλάξεις, τόσο αγαπάς αυτό που είσαι και αυτό που θα γίνεις. Η yoga δεν καθοδηγεί το σώμα σου – σε καλεί να φροντίζεις και να θρέψεις το εσωτερικό σου φως, την ψυχή και το πνεύμα σου. Πώς είναι δυνατόν να μην σου αλλάξει την ζωή;


Από την Αριάνδη Οικονομίδη, Yoga & Yoga kids Certified Instructor στο Power House Project.