Skip to main content
Pilates

Runners & Pilates

Από 5 Ιανουαρίου, 2024Χωρίς Σχόλια1 λ. ανάγνωσης
Pilates

τρέξιμοΤο τρέξιμο είναι μια δημοφιλής μορφή σωματικής δραστηριότητας. Καθημερινά όλο και περισσότερος κόσμος ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου προσπαθεί να τρέξει (ή να κάνει τζόκινγκ) σε κάποια φάση της ζωής του. Το τρέξιμο είναι μια ελκυστική άσκηση γιατί δεν κοστίζει πολύ η συμμετοχή και μπορείτε να τρέξετε οποιαδήποτε στιγμή σας βολεύει.

Όταν γίνεσαι δρομέας, αλλάζει η ζωή σου όλη. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι το τρέξιμο αυξάνει τη διάρκεια ζωής. Πολλοί δρομείς ασχολούνται με το άθλημα για να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση. Μετά από λίγο καιρό, αυτοί οι νέοι δρομείς δίνουν συχνά μια διαφορετική απάντηση στο “Γιατί τρέχεις; “Συνήθως απαντούν «Επειδή με κάνει να νιώθω καλύτερα».Μιλούν για συναισθήματα, διάθεση, ψυχική ενέργεια και πολλά άλλα παρόμοια.

Το τρέξιμο έχει να κάνει με το να βάζεις το σώμα σου σε έντονο καρδιαγγειακό στρες και να το ξεπερνάς. Όλο αυτό όμως έχει και το αντίκτυπό του, πολύ συχνά οι δρομείς  παρουσιάζουν πρόβλημα με τους σφιγμένους ή πονεμένους μύες, την ανισορροπία στην κίνηση και τον απροσδόκητο τραυματισμό κατά τη διάρκεια ενός τρεξίματος.

Πώς το Pilates θα αποκαταστήσει τους σφιγμένους – πονεμένους μύες ενός δρομέα;

PilatesΤο Pilates είναι μια μορφή άσκησης χαμηλού αντίκτυπου που στοχεύει στην ενδυνάμωση των μυών βελτιώνοντας παράλληλα την ευλυγισία, την κινητικότητα και την ευθυγράμμιση της στάσης.   Είναι μια άσκηση για ολόκληρο το σώμα, επομένως στοχεύει σε όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες του σώματος. 

Tο Pilates δυναμώνει αλλά και    επιμηκύνει το σώμα, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για δρομείς που επιθυμούν να ενισχύσουν τους μυς του πυρήνα τους και να αντιμετωπίσουν ανισορροπίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οποιοδήποτε τραυματισμό.

  Ένα από τα καλύτερα πλεονεκτήματα του Pilates είναι ότι λειτουργεί για να χτίσει έναν ισχυρό πυρήνα. 

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των δρομέων, τείνουν να κάνουν ασκήσεις που στοχεύουν μόνο επιφανειακούς μύες του πυρήνα, όπως ο ορθός κοιλιακός και οι λοξοί. Το Pilates, από την άλλη πλευρά, δουλεύει τους μυς του βαθύ πυρήνα, όπως η εγκάρσια κοιλιακή χώρα, που βοηθούν στη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης.  Παρέχει επίσης στήριξη του κορμού και δίνει σταθερότητα στο κάτω μέρος του σώματος και της λεκάνης.

Δεδομένου ότι το Pilates λειτουργεί με τους βαθιά μυς του πυρήνα, αυτοί οι μύες βοηθούν στη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης και του πόνου στη μέση. Ο πόνος στη μέση συνήθως εμφανίζεται όταν έχετε έναν αδύναμο πυρήνα και οι μυς του βαθύ πυρήνα σας στερούνται τη δύναμη και τη σταθερότητα που απαιτούνται για τη σταθεροποίηση της σπονδυλική στήλης.

Έτσι το να κάνεις Pilates όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει τον πόνο στη μέση, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της ισχιαλγίας. Το να κάνετε τακτικά Pilates βοηθά όχι μόνο στην ενίσχυση των μυών του πυρήνα σας, αλλά και στους σταθεροποιητές του ισχίου σας. Αυτό λειτουργεί για να βελτιώσει την ευθυγράμμιση στα κάτω άκρα σας και αποτροπή τραυματισμού στα γόνατα.

τραυματισμός στο γόνατοΤο Pilates μπορεί να λειτουργήσει και ως μια απολαυστική θεραπεία, αφού μεγάλο  εύρος του μαθήματος αφιερώνεται στις διατάσεις. Μετά το τέλος  μιας  προπόνησης pilates το σώμα σας  θα είναι πιο ξεκούραστο και οι μύες πιο τεντωμένοι και χαλαροί. Είναι πραγματικά αυτό που χρειάζεται ένας δρομέας.

Το Pilates είναι ένα εργαλείο που βοηθά τους δρομείς να μάθουν καλύτερα να χρησιμοποιούν το σώμα τους και να αποτρέπουν τραυματισμούς. 

Μια γρήγορη ματιά στα οφέλη του Pilates για δρομείς

 • Παρέχει περισσότερη μυϊκή αντοχή για καλύτερη φόρμα 
 •  Βοηθάει να τρέχουν πιο γρήγορα δουλεύοντας μύες που συχνά παραμελούνται
 • Τους  διδάσκει πώς να ελέγχουν τις κινήσεις του σώματός τους
 •  Τους  κάνει να συνειδητοποιούν  καλύτερα την καλή στάση του σώματος , αλλά και την σωστή αναπνοή
 •  Καλύτερος χρόνος αποκατάστασης χάρη στους ισχυρότερους μύες και την κίνηση μέσω της ακαμψίας
 • Βελτιώνει την κινητικότητα των αρθρώσεων στα κάτω άκρα, τους γοφούς και την πλάτη ενώ τα ενισχύει επίσης για να έχουν έναν πιο γρήγορο βηματισμό
 • Λειτουργεί τους τένοντες και τους συνδέσμους με τρόπους που τους κάνει πιο δυνατούς και πιο σταθερούς για την υποστήριξη των αρθρώσεων

Συμβουλές για το πώς να ενταχθεί το Pilates στην εβδομαδιαία ρουτίνα ενός δρομέα

 • Αντικαταστήστε μια ημέρα που θα πηγαίνατε στο γυμναστήριο για μια παραδοσιακή προπόνηση κοιλιακών ή δύναμης με Pilates Reformer
 • Το να κάνετε Pilates τις ημέρες με μεγάλες ή πιο σκληρές διαδρομές μπορεί να σας βοηθήσει να τεντώσετε τους μυς σας  και να έχετε καλύτερη αποκατάσταση
 • Ξεκινήστε με το Pilates μία φορά την εβδομάδα και δουλέψτε το έως και 3 ημέρες. Φροντίστε να μην το κάνετε συνεχόμενες ημέρες για να επιτρέψετε στους μύες του πυρήνα σας να ξεκουραστούν και να ανακάμψουν
 • Συμβουλευτείτε τον γυμναστή σας και βάση των καθημερινών σας προπονήσεων αλλά και των στόχων σας, να φτιάξετε το κατάλληλο πρόγραμμα που ταιριάζει σε εσάς.

Αν λοιπόν ασχολείσαι με το τρέξιμο είτε από χόμπι είτε και επαγγελματικά , η καλύτερη θεραπεία – αποκατάσταση αλλά και ενδυνάμωση για άλλο το σώμα με ασφάλεια είναι το Pilates Reformer.

Από την Θεοδώρα Μπουλινάκη , πιστοποιημένη Pilates Instructor