Skip to main content
Pilates

Χρόνιος πόνος και Pilates

Από 15 Δεκεμβρίου, 2023Χωρίς Σχόλια1 λ. ανάγνωσης
Χρόνιος πόνος και Pilates

Τι είναι ο χρόνιος πόνος;

Ο χρόνιος πόνος είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα μακροχρόνια επώδυνα επεισόδια, περισσότερο από 3 μήνες. Ο πόνος μπορεί να υπάρχει όλη την ημέρα ή μπορεί να έρχεται και να φεύγει. Μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο  του  σώματος, με αποτέλεσμα  να επηρεάζει  τις καθημερινές δραστηριότητες του πάσχοντα, όπως η εργασία, η κοινωνική ζωή, η φροντίδα του εαυτού του ή των άλλων. Μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, άγχος και προβλήματα ύπνου.

Μπορεί το Pilates να βοηθήσει στον χρόνιο πόνο; 

Εάν έχετε παλέψει με χρόνιο πόνο, τότε σίγουρα έχετε ακούσει από τον γιατρό σας ότι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης του πόνου σας είναι να κάνετε τακτική άσκηση. Η σωματική άσκηση έχει πολλά οφέλη για τους πάσχοντες από χρόνιο πόνο, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της συνολικής υγείας, της μεγαλύτερης αντοχής στον πόνο, της αυξημένης διάθεσης και της μεγαλύτερης κινητικότητας των αρθρώσεων.

Το πιο δημοφιλή προγράμματα άσκησης για ασθενείς με χρόνιο πόνο είναι το Pilates που συνδυάζει προπόνηση δύναμης και τόνωσης στο σώμα.

Ο κύριος στόχος του Pilates είναι η μείωση του πόνου, η ενίσχυση της κινητικότητας και της ψυχικής υγείας. Μετά από λίγες συνεδρίες Pilates θα επιστρέψετε στην καθημερινότητα σας  χωρίς καμία ενόχληση.

Γιατί να επιλέξω Pilates ;

Η άσκηση πρέπει να είναι ενδιαφέρουσα, ευχάριστη και αναζωογονητική και όχι βαρετή και ανιαρή  για τον άνθρωπο έτσι ώστε να δραπετεύει από την ρουτίνα της καθημερινότητας και το Pilates είναι αυτό ακριβώς.

Χρόνιος πόνος και Pilates

Το Pilates είναι μια αποτελεσματική  μέθοδος εκγύμνασης όπου οι ασκήσεις του μπορούν να προσαρμοστούν  σε όλους , ανάλογα τον στόχο και τις ανάγκες του κάθε ασκούμενου. Υπάρχουν εκατοντάδες  ασκήσεις χαμηλής έντασης , για όλο το σώμα , που  συνδυάζουν τη σταθεροποίηση του πυρήνα, τη δύναμη, την ευελιξία, την ισορροπία και τη σωστή ευθυγράμμιση . Είναι πολύ δύσκολο να τραυματιστείς γιατί υπάρχει μια συνεχής ροή ασκήσεων .Δίνεται μεγάλη έμφαση στην αρμονία των κινήσεων και όχι στην ταχύτητα και στις πολλές επαναλήψεις.

Οφέλη του Pilates στο χρόνιο πόνο :

Χρόνιος πόνος και Pilates

  • Μείωση ή εξάλειψη του πόνου –  σχεδόν κάθε άσκηση θα σας βοηθήσει να μειώσετε τον πόνο σας σε κάποιο βαθμό, επειδή η σωματική δραστηριότητα ενισχύει την παραγωγή φυσικών παυσίπονων που ονομάζονται ενδορφίνες.
  • Μυϊκή χαλάρωση – τεντώνοντας  τους τεταμένους και σφιγμένους  μύες, επιτρέπουμε τη ροή του αίματος , χαλαρώνοντας τους μύες.
  • Να αποκτήσετε τον έλεγχο του πόνου σας – σημαντικό στοιχείο του Pilates είναι να μπορούμε να ελέγχουμε το σώμα μας και την κάθε μας κίνηση
  • Αυξημένη αυτοπεποίθηση – όταν από την πρώτη  κιόλας συνεδρία οι πόνοι αρχίζουν να υποχωρούν ,όλα αλλάζουν
  • Αυξημένη αυτοεκτίμηση – νιώθουμε πιο ζωντανοί ,καθώς ασκούμε σώμα και ψυχή μαζί . Εξάλλου, ξέρουμε πόσο πολύτιμο είναι να είμαστε ευχαριστημένοι με τη ζωή και με τον εαυτό μας
  • Βελτιωμένη στάση σώματος –  μεγάλο μέρος του Pilates περιλαμβάνει τη σωστή τοποθέτηση του σώματός σας που σας δίνει περισσότερη επίγνωση της στάσης σας. Επιπλέον, καθώς ενισχύετε τις βασικές μυϊκές σας ομάδες, η στάση σας  βελτιώνεται .
  • Μειωμένος κίνδυνος τραυματισμού – οι   περισσότερες ασκήσεις εκτελούνται  με τον ασκούμενο να  είναι καθιστός ή ξαπλωμένος
  • Ανακούφιση από το στρες , ηρεμία ψυχής και σώματος – άλλη μια βασική αρχή του Pilates είναι η αναπνοή. Χρησιμοποιώντας πλήρεις εισπνοές και εκπνοές μπορούμε να χαλαρώσουμε , να φύγει το στρες, να γίνει οξυγόνωση στο αίμα και αύξηση της κυκλοφορίας.
  • Ρύθμιση συναισθημάτων – ο χρόνιος πόνος συχνά προκαλεί δευτερεύουσες συναισθηματικές καταστάσεις όπως το άγχος και η κατάθλιψη που επιδεινώνουν τα συμπτώματα του πόνου. Οι ενδορφίνες που παράγονται κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης παρέχουν επίσης ανακούφιση από το στρες και βελτιωμένη διάθεση.
  • Δυνατό και σε καλή φυσική  κατάσταση σώμα – το pilates   δουλεύει τους μύες σε ολόκληρο το σώμα σας.

Μην το σκέφτεσαι άλλο, αν ταλαιπωρείσαι από χρόνιους πόνους η λύση είναι η συστηματική άσκηση και φυσικά το Pilates.

Από τη Θεοδώρα Μπουλινάκη, πιστοποιημένη  pilates instructor