Skip to main content
Pilates

Ακράτεια ούρων και Pilates

Από 3 Νοεμβρίου, 2023Χωρίς Σχόλια1 λ. ανάγνωσης
Ακράτεια ούρων και Pilates

Ακράτεια ούρων και PilatesΑκράτεια ούρων είναι η ακούσια απώλεια ούρων. Πρόκειται για μία εκδήλωση συμπτώματος και όχι για μία ασθένεια. Είναι ένα κοινό πρόβλημα που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους (γυναίκες και άντρες) σε όλο τον κόσμο.

Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν ακράτεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης. Αυτό οφείλεται κυρίως στις ορμονικές αλλαγές και στην υπερβολική επιβάρυνση των μυών του πυελικού εδάφους. Όπως γνωρίζουμε, ο μυς του πυελικού εδάφους δημιουργεί μια αιώρα στη βάση της λεκάνης  που κρατά τη μήτρα και την ουροδόχο κύστη  προς τα πάνω για να δημιουργήσει μια καλή υποστήριξη για το σώμα . Ο αδύναμος μυς του πυελικού εδάφους μπορεί να χάσει τη στήριξη της ουροδόχου κύστης και να προκαλέσει τη διαρροή.

Επίσης  εμφανίζεται  καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν , η ακράτεια ούρων δεν είναι αναπόφευκτη . Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής και η ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα ή ακόμα και να σταματήσουν την ακράτεια ούρων.

Τι προκαλεί την εξασθένηση των μυών του πυελικού εδάφους;

Ακράτεια ούρων και PilatesΚάποιες συνηθισμένες αιτίες της εξασθένησης των μυών του πυελικού εδάφους είναι:

  • ο τοκετός – ιδιαίτερα μετά τον τοκετό ενός μεγαλόσωμου μωρού ή παρατεταμένων ωθήσεων κατά τον τοκετό
  • το υπερβολικό βάρος, πιέζει και στριμώχνει τα όργανα στο κάτω μέρος της κοιλιας
  • η δυσκοιλιότητα (υπερβολική προσπάθεια για την κένωση του εντέρου)
  • η άρση βαριών  αντικειμένων κατ’ εξακολούθηση
  • ο υπερβολικός βήχας – προκαλεί επαναλαμβανόμενη καταπόνηση
  • οι ορμονικές μεταβολές κατά την εμμηνόπαυση
  • η γήρανση.

Πώς μπορεί να βοηθήσει το Pilates στην ακράτεια

Στο  pilates  οι κινήσεις είναι αργές και ελεγχόμενες με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείτε τους σωστούς μύες.  Όλες οι ασκήσεις  λειτουργούν  από μέσα προς τα έξω, οι βαθύτεροι μύες λειτουργούν για να υποστηρίξουν τους μεγαλύτερους, πιο επιφανειακούς μύες

Η όλη αρχή του pilates είναι να επικεντρωθεί στους μύες του κορμού. Ο Joseph Pilates, ο ιδρυτής του Pilates, θεωρούσε στην πραγματικότητα τον κορμό ως ένα «power house» για ολόκληρο το σώμα. Εξαιτίας αυτού, όλες οι κινήσεις έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διεγείρουν τους μυς σας να αναπτυχθούν, συμπεριλαμβανομένων των μυών του πυελικού εδάφους. Έτσι, κάνοντας  Pilates, στην πραγματικότητα εργάζεστε για την ενίσχυση όχι μόνο του πυρήνα αλλά και των μυών του πυελικού εδάφους σας. Και γνωρίζουμε ότι η ακράτεια οφείλεται στο αδύναμο πυελικό έδαφος.

Η σχέση του πυελικού εδάφους με την ακράτεια

Το πυελικό έδαφος είναι ένας από τους μυς του βαθύ πυρήνα μας. Όταν ασκούμαστε με την μέθοδο  Pilates, ενεργοποιούμε τους μύες του βαθύ πυρήνα μας, επιτρέποντάς μας να δυναμώνουμε ενεργά το πυελικό έδαφος.

Καθώς ο βαθύς πυρήνας μας δυναμώνει, η ικανότητά μας να σφίγγουμε τους μύες του πυελικού εδάφους μας μεγαλώνει, επιτρέποντας μεγαλύτερο έλεγχο της παραγωγής ούρων. Με τη συνεχή πρακτική του Pilates, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να βελτιώσουμε τα συμπτώματα που σχετίζονται με την ακράτεια.

Οι μύες του πυελικού εδάφους λειτουργούν σαν ελατήριο , ανασηκώνοντας και υποστηρίζοντας τα όργανα μέσα στη λεκάνη μας όπως ο κόλπος, η ουροδόχος κύστη και το έντερο. Όταν το πυελικό μας έδαφος είναι δυνατό, είμαστε σε θέση να ελέγξουμε τη ροή των ούρων συστέλλοντας και σφίγγοντας τους μύες του πυελικού εδάφους. Εάν το πυελικό μας έδαφος γίνει αδύναμο, η ικανότητά μας να ελέγχουμε τη ροή των ούρων μειώνεται και μπορεί να προκαλέσει διαρροή ούρων από την ουροδόχο κύστη.

Οι ασκήσεις πυελικού εδάφους ενισχύουν τους μύες γύρω από την ουροδόχο κύστη

Η ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους μπορεί να βοηθήσει στην ακράτεια ούρων, να θεραπεύσει  την πρόπτωση πυελικών οργάνων

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΠΥΕΛΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ

ΓΕΦΥΡΑ ΜΕ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΩΜΟΥΣ

Ξαπλώστε ανάσκελα με τα γόνατά σας λυγισμένα και τα πόδια σας στο έδαφος σε απόσταση μεταξύ τους στο άνοιγμα της λεκάνης . Πιέστε το κάτω μέρος της πλάτης σας στο πάτωμα.  Εισπνοή στην αρχική θέση και εκπνοή οπίσθια κλίση της λεκάνης και  σηκώστε τους γοφούς σας από το έδαφος, πιέζοντας τους γλουτούς σας προς τα πάνω. Τραβήξτε τους κοιλιακούς σας προς τα μέσα και το πυελικό έδαφος προς τα πάνω. Μείνε ψηλά πάρε εισπνοή και   εκπνοή   χαμηλώνετε τους γοφούς σας πίσω στο έδαφος σιγά σιγά – σπόνδυλο σπόνδυλο και τελευταία ακουμπάει στο έδαφος η λεκάνη.

ΓΕΦΥΡΑ ΜΕ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΩΜΟΥΣ

ΓΕΦΥΡΑ ΜΕ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΩΜΟΥΣ

CAT STRETCH

Σε τετραποδική θέση – ώμοι , αγκώνες καρποί στην ίδια ευθεία .Ισχύο και γόνατο στην ίδια ευθεία. Εισπνοή στην αρχική θέση (τετραποδική) , εκπνοή στην κάμψη του κορμού.

ΠΙΕΣΗ ΠΡΟΣΑΓΩΓΩΝ ΜΕ ΣΤΕΦΑΝΙ (RING)

Ξαπλώστε ανάσκελα με τα γόνατα λυγισμένα και τα πόδια στο έδαφος. Τοποθετώ το στεφάνι ενδιάμεσα στα γόνατα και σε κάθε εκπνοή σφίγγω  το στεφάνι. Προσοχή να μην σηκώνεται η λεκάνη .

ΠΙΕΣΗ ΠΡΟΣΑΓΩΓΩΝ ΜΕ ΣΤΕΦΑΝΙ (RING)

ΠΙΕΣΗ ΠΡΟΣΑΓΩΓΩΝ ΜΕ ΣΤΕΦΑΝΙ (RING)

Από τη Θεοδώρα Μπουλινάκη , πιστοποιημένη  pilates instructor.